Fabriken ställer om efter corona-stängningen

När Fabriken stängts på grund av de skärpta allmänna råden letar personalen nya sätt att möta ungdomarnas behov. ”Nu får vi verkligen tänka utanför boxen”, säger Olle Palmér.

Vimmerby 21 november 2020 12:00

I ett allaktivitetshus där konceptet är det fysiska mötet, att hänga med andra, att delta i grupper piskar de skärpta lokala råden fram nya sätt att jobba. Att Fabriken är stängd betyder inte att gruppen 10-20-åringar plötsligt upphör att behöva det Fabriken erbjuder. För vissa blir det extra kännbart när rutinen bryts.

– Det är en märklig situation. Vi vet att vi funkar som ställföreträdande förälder, kompis, förening och trygghet ibland, säger fritidsledare Cilla Lundin.

 

Just nu lockar inte vädret till uteaktiviteter, men personalen hoppas att de unga kan leverera egna idéer på alternativa lösningar.

– Vi har ställt om, nu är det fokus på digitala aktiviteter via sociala medier och det som kan göras under säkra former, alltså utomhus i mindre grupper. Det viktiga är att ungdomarna själva är delaktiga och vi är öppna för idéer, säger fritidsledare Olle Palmér.

 

Det är inte bara unga som berörs av att allaktivitetshuset måste hålla stängt. Under en bra dag, under normala omständigheter, har Fabriken 50-60 besökare.

– Både ungdomar och vuxna, det är konferensgrupper, föreningar, bowlare, dansare. Men många grupper har avbokat sedan tidigare, bowlarna, till exempel, hann knappt köra igång innan det var dags att ställa in igen, säger Camilla Karlsson, fritidsledare och samordnare.

Personalen har mött förståelse. Men vad händer med de unga som behöver tryggheten på Fabriken som mest?

– Vi finns här, har man det extra jobbigt är det bara att kontakta oss – vi kan ta en promenad och prata, till exempel. Det är heller inte bara vi som finns runt ungdomarna, det är ett nätverk där vi kan samverka, säger Camilla Karlsson.

Fritidsledarna finns också tillgängliga som extraresurser på skolorna, vid behov.

 

I den digitala interaktionen pågår bland annat utmaningar där de unga kan rösta på vad fritidsledarna ska ”utsättas” för – nyligen fick en av dem ta ett novemberdopp i Nossen – och fortsätta en påbörjad film.

– Vi lär oss att hitta nya plattformar och hur vi kan interagera när vi inte kan mötas här. Film hade vi nog aldrig kommit på om vi inte varit tvungna att ha stängt. Det här sätter igång kreativitet på en annan nivå och det finns säkert saker vi kommer att fortsätta jobba med framöver, säger fritidsledare Robin Olsson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa
coronautbrottet - Vimmerby
Vimmerby

Så är läget i Vimmerby: "Hanterbart men ansträngt"

Vimmerby

Smittskyddsläkaren: "Faran är långt ifrån över"

Vimmerby

Experten ger sina bästa tips till hemarbetare

Vimmerby

Vimmerbybutik håller stängt - på grund av smittorisken

Vimmerby

Avståndet viktigare än munskydd för Vimmerbyborna

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Högberg har fått en ny tjänst i Bryssel

Vimmerby

Eftertraktad dyrgrip från Astridfilm till salu - igen