Låt rörelse lyfta arbetsmiljön

Vimmerby 9 mars 2021 07:15
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 17 mars 2020 kom Folkhälsomyndighetens första uppmaning om distansarbete, för alla som kan. Dagarna och veckorna som följde ställde många arbetsplatser om för jobb från hemma-kontor. Vad som till en början upplevdes som ett undantag blev ganska fort en ny verklighet, där vi nu befunnit oss i ungefär ett år. 

En stor utmaning för individen, arbetsgivaren och inte minst för folkhälsan. För de allra flesta av oss är arbetsmiljön rejält förändrad – vi jobbar kanske mitt i pandemin eller mestadels vid köksbordet hemma. Samtidigt är arbetsmiljöansvaret detsamma som före corona. Varje arbetsgivare ansvarar för varje medarbetares både fysiska och psykiska arbetsmiljö. Och på många arbetsplatser pågår intensivt arbete för att hitta hållbara lösningar.

Här vill Friskis&Svettis bidra och påminna om en nyckel till framgång. Rörelse! Redan lite rörelse gör stor skillnad för hur vi människor mår och hänger tätt ihop med sådant som verkligen behövs i arbetslivet – koncentration, kreativitet och återhämtning. Därför bör rörelse bli varje arbetsgivares arbetsmiljöinstrument. Nyhetsbyrån Reuters rapporterade nyligen att en gemensam vana om 15 minuters promenad om dagen skulle öka produktiviteten världen över med motsvarande 100 miljarder dollar. Att sätta en summa på nyttan gör det hela väldigt tydligt. 

I pandemitider gör behov av fysisk distans att mycket ställs in och den motion som brukar komma av sig själv, som när vi tar oss till och från våra arbeten, får svårt att hävda sig. Samtidigt breder skärmtid och stillasittande ut sig. Men så behöver vi inte ha det. När Friskis, via Kantar Sifo, har undersökt svenska folkets träningsambitioner uppger 43 procent att de vill röra sig mer. Det är en god grund för en positiv förändring och mycket är vunnet om rörelseperspektivet förs in i det nya arbetslivet.

Vid bemanning och schemaläggning, planering och val av arbets- och mötesformer för att möjliggöra mer rörelse i vardagen. Vi rekommenderar alla arbetsgivare att underlätta aktiva rörelsepauser för alla som nu ökat sitt stillasittande och rörelse som andrum och påfyllning för alla som nu är under extra hög press. Inför rutiner som gå/stå-möten när och där det är möjligt. Prata om vikten av rörelse och understryk att all rörelse räknas. Testa och uppmuntra gärna till att använda det stora urval av rörelsepauser och träningspass som nu finns tillgängliga online. Tro oss, det kommer att löna sig.

Ida Blom, verksamhetsledare Friskis&Svettis Vimmerby
Susanne Jidesten, generalsekreterare Friskis&Svettis

Ämnen du kan följa