Vad kan vi lära av Svenska Akademien?

Kommunvalet 2018 gav inga starka politiska mandat. Partierna tvingades förhandla och ingå avtal om samarbete. Det har lett till maktkamp mellan och inom partier. Vimmerby och Kinda kommuner har bytt kommunalråd under mandatperioden.

Vimmerby 8 april 2021 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Centern i Vimmerby har sargats av inre stridigheter, hot och rättegångar. I Kinda har Liberalerna tappat sitt första namn. På riksnivå kämpar Nyamko Sabuni för att hålla partiet kvar i riksdagen. Först missnöje med Januariavtalet, JÖK. Sedan skulle LAS-utredningen direkt in i lagboken. Om regeringen inte lydde skulle det vankas misstroende. Sedan blev det flyktingar.  

Jök:en är inget avtal som kan hållas, brytas mot eller hotas med uppsägning av. Det ska en partiledare veta. Efter voteringar i partistyrelse och partiråd är partiet kluvet. De som inte vill samarbeta. Och de som önskar SD som koalitionspartner. 

Politiska partier är ideella föreningar. Där finns ingen plats för voteringar. Svenska Akademien sprack när man började votera. Förslag till beslut ska vara väl förankrade. Beslut ska vara enhälliga. En splittrad C-förening röstade hösten 2019 om att byta ut kommunalrådet i Vimmerby. 

Votering är ett sätt att hantera motsättningar i politiskt valda församlingar. Där ska kommunen avgöra frågor med beslut, tolka lagar och besluta hur skatter ska användas. Majoriteten kan ta egna beslut. Styrelsens ekonomiska ansvar ska varje år prövas av KF. Beslut kan prövas mot lag i domstol. 

När Vimmerby skulle pröva kommunstyrelsens ansvar för 2019 i kommunfullmäktige 15 juni 2020 deltog bara en C-ledamot i voteringen. De som avstod eller friade gjorde rätt. Domstolen beordrade 3 mars 2021 kommunen att upphäva beslutet. 6 april 2021 beslutade KF att ta bort det olagliga beslutet om ansvar och beviljade hela styrelsen ansvarsfrihet för år 2019.

Kinda kommun har fått klartecken för beslut av M, C, L, SD. Domstolen säger att den nya majoriteten får bilda en ny minoritet. Den L/SD-allians som man strider om på riksnivå finns nu i Kinda. 

Arne Grip, rättssociolog

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Insändare

Insändare: Nu har även Jakobsson drabbats av partipiskan

Insändare

Insändare: Sprickan i SD: "Medlemmarna väljer sina företrädare"

Vimmerby

Nya SD-ledaren om politiska vildar och ny politik

Vimmerby

Fortsatt lyckta dörrar vid dialog och beslut

Vimmerby

Efter kuppen: Jakobsson (SD) blir politisk vilde

Visa fler