(L): Krisen kan bara mötas med riktiga jobb

Pandemins effekter slår hårt mot arbetsmarknaden. Liberalerna vill möta den växande arbetslösheten med goda villkor för företagen och öka incitamentet att gå från bidrag till jobb.

Kalmar län 27 februari 2021 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Våren 2020 satta pandemin tvärstopp i stora delar av näringslivet. För att undvika massarbetslöshet behövdes tillfälliga krisåtgärder. Här har Liberalerna tagit ett stort ansvar. De krisstöd som nått fram till företagen har varit av betydelse för både jobb och företag. Men krisen är inte över. Många företagare möter nu en brutal verklighet. Flera av de nya restriktionerna är faktiskt hårdare än förra våren. Förlängda stöd krävs för att ekonomin ska kunna återhämta sig när smittspridningen avtar.

Coronapandemin är en annan typ av kris än vad vi sett i modern tid, effekterna på arbetsmarknaden är stora och snabbt verkande. Enligt Arbetsförmedlingen var i genomsnitt totalt 437 000 personer inskrivna arbetslösa under 2020. Det är den högsta siffran sedan 1997. Samtidigt är arbetslösheten här i Kalmar nu 9 477.  

Detta rekordstora utanförskap får inte bli kvar. Vi måste nu snabbt trycka tillbaka den höga arbetslösheten. Utsatta grupper på arbetsmarknaden, ofta unga och utrikes födda, riskerar att hamna i ett permanent utanförskap med livslångt bidragsberoende. 

Från den politiska vänstern och Sverigedemokraterna kommer i detta läge krav på ökade bidrag och ineffektiva arbetsmarknadsinsatser. Liberalernas lösning är en annan, vi prioriterar ett växande näringsliv och matchning mot riktiga jobb. 

Liberalerna står även upp för att det måste vara mer lönsamt att arbeta och billigare för företagen att anställa. Därför sänker vi i år skatten på jobb och företagande med mer än 30 miljarder. Här ingår bland annat ett jobbskatteavdrag med tonvikt mot lägre inkomster, här i Kalmar innebär detta att 97 183 personer får sänkt skatt under krisen.

Mer behöver göras. Skatten för de med lägre inkomster måste fortsätta sänkas. Företagen måste få konkurrenskraftiga villkor och det måste bli billigare och enklare att anställa. Integrationsreformer med fokus på språk måste till för att nyanlända ska komma in på arbetsmarknaden. 

För att återstarta Sverige och få fler i jobb krävs att politiken enas om arbetslinjen, där fokus ligger på jobb framför bidrag. Det är med fler i jobb och ett minskat utanförskap Sverige kan bli möjligheternas land för alla. 

Arman Teimouri (L) Arbetsmarknadspolitisk talesperson
Malin Danielsson (L) Ledamot i Arbetsmarknadsutskottet
Johanna Wyckman Förbundsordförande i Kalmar län

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vimmerby

Tufft år för metallklubbens nya ordförande

Debatt

Debatt: Snabba på krisstöden till företagen

Vimmerby

Så slog pandemin mot jobben i Vimmerby 2020

Vimmerby

Facket om uppsägningarna: "Inte nöjda"

Vimmerby

Klart: Så många blir uppsagda från Vimmerbyföretaget

Visa fler