(S): Slutreplik till Ulla Hamilton

Det finns uppenbara systemfel i Sveriges marknadsskola. Dessa fel måste rättas till.

Kalmar län 2 mars 2021 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är inte rimligt att barn födda i januari har större möjlighet att välja skola än de födda senare på året. Det är inte heller rimligt att friskolor kompenseras för ett skolpliktsansvar som endast kommunala skolor har. Dessa systemfel har en stor negativ inverkan på våra barns utbildning och framtid. Genom att rätta till felen och öka likvärdigheten kan Sverige återta platsen som världens bästa och mest jämlika skola.

Men när vi Socialdemokrater vill diskutera lösningar för att höja de svenska skolresultaten väljer Friskolornas riksförbunds ordförande Ulla Hamilton att påvisa att det inte alls finns någon problematik med den svenska marknadsskolan. Hon menar att kösystem är ett nödvändigt ont och att friskolor inte alls överkompenseras. Men det är självklart att hon tycker så. Hennes medlemsföreningar inkluderar de vinstdrivande friskolorna som årligen plockar ut hundratals miljoner av skattebetalarnas pengar i vinst. Vinster som bland annat har möjliggjorts av de systemfel i svensk skolan som Hamilton får betalt för att försvara.

Vi Socialdemokrater värnar det fria skolvalet. Men denna valfrihet ska vara till för alla, inte för några få privilegierade. Alla barn, oavsett var de bor, var de kommer från eller vilka deras föräldrar är, ska vara garanterade en bra skolgång. Därför måste vi politiker se till att systemet fungerar för alla.

Det är därför vi står bakom de förslag som Likvärdighetsutredningen har presenterat. Dessa förslag rättar till de avarter på skolmarknaden som idag dränerar utbildningssystemet och skapar orättvisor i skolvalssystemet. Det handlar om att införa ett gemensamt skolval där barn inte får sämre valfrihet på grund av sitt födelsedatum eller för att deras föräldrar inte satt dem i kö från BB. Det handlar också om att skolor ska kompenseras för det ansvar de tar.

Detta är förslag som elevorganisationerna, lärarfacken och forskningen har ställt sig bakom men som nu förkastas av vinstdrivande friskolekoncerner. Varför? Jo, för att förslagen omfördelar resurser till de barn som behöver hjälp i stället för till kapitalplacerare i utlandet. För oss Socialdemokrater är det självklart att våra skattepengar ämnade till våra barns utbildning och framtid ska gå till just det.

Det är glädjande att många liberaler nu ser problemen med skolmarknaden. Men om vi ska kunna öka likvärdigheten och bryta skolsegregationen måste fler vara beredda att på allvar diskutera hur vi begränsar avarterna på den svenska skolmarknaden. Även Ulla Hamilton.

Tomas Kronståhl, (S), ledamot i riksdagens utbildningsutskott
Anton Sejnehed, (S), bildningsnämndens ordförande Oskarshamn
Mikael Lång, (S), andre vice ordförande barn- och utbildningsnämnden Hultsfred
Jeanette Sandström, (S), förste vice ordförande utbildningsnämnden Borgholm
Marcus Fridlund, (S), ordförande barn- och utbildningsnämnden Västervik
Sören Bondesson, (S), ordförande bildningsnämnden Torsås
Lasse Johansson, (S), ordförande utbildningsnämnden Kalmar
Martina Aronsson, (S), vice ordförande i lärandenämnden Nybro
Håkan Lindqvist, (S), ordförande utbildningsnämnden Mörbylånga
Nermina Mizimovic, (S), Hultsfred
Jan-Olof Jäghagen, (S), andre vice ordförande bildningsnämnden Emmaboda
Dzenita Abaza, (S), ordförande i Kalmarsunds gymnasieförbund

Ämnen du kan följa
Läs mer!
Vimmerby

Efter satsningen – nu hänger nya utbildningen i Vimmerby löst

Vimmerby

Lista: Gymnasieutbildningarna som lockar Vimmerbys ungdomar

Vimmerby

Bildextra: Här är förslagen till nya förskolan i Vimmerby

Gamleby

Gamleby folkhögskola söker ny rektor

Vimmerby

Nytt beslut för högstadieeleverna på AL-skolan

Visa fler