Min lösning – köp en brittisk brigad

Ärtsoppa och skidor räcker inte när Sverige ska rusta. Debattören Johan Rosén i Vimmerby har ett annat förslag: "Köper vi en färdig brittisk brigad får vi försvarsförmågan i stort sett omedelbart. Den kan placeras med en bataljon i Hultsfred, Skövde och Sollefteå."

Debatt 20 april 2022 18:16
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu när onde Putin står vid dörren ska Sverige rusta. Kriget pågår i Ukraina och övriga Europa känner hotet. Men när det rustas, uppnår vi målet om två procent i kostnader först år 2028. Troligtvis blir det en enorm efterfrågan på utrustning. Många länder ska öppna pengapungen. Tyskland ökar sin försvarsbudget enormt. Vi får hoppas det inte blir strid om robotförsvarssystem eller stridsvagnar. Ty det är inte den striden vi vill ha utan freden. Och den ska vi köpa oss. Därför finns fara att priserna går upp. Fara att det blir fördröjt. Min lösning – köp en brittisk brigad.

Många politiker hoppas att gamla regementen ska uppstå i kommunerna. Här vankas jobb. Här vankas statliga pengar. Då kommer konkurrens om var dessa ska vara. PR-jippon kommer stå i kö. En och annan fest i Lars Molins anda kommer äga rum. Risk finns att försvarsförmåga kommer i andra hand då nostalgiska beredskapstankar får gehör. Många kanske tror att försvarsförmåga är massor med ärtsoppa och skidor.

Köper vi en färdig brittisk brigad får vi försvarsförmågan i stort sett omedelbart. Den kan placeras med en bataljon i Hultsfred, Skövde och Sollefteå. Därifrån kan utnyttjas närliggande skjutfält och samordnas med befintliga regementen i Eksjö och samma orter. Vid Hultsfred, Skövde och Sollefteå finns också nedlagda eller tynande flygfält som britterna kan förläggas vid och nyttja. Genom att bli luftburen brigad kan den nyttjas i hela världen men britterna kan också åka hem relativt enkelt till England. Sverige har mark och skog. Det har britterna mindre av. De har eldkraft och erfarenhet. Det har Sverige mindre av.

Britterna kanske skulle gå med på det, då Sverige betalar brigaden. Ja, det kan lika väl vara en tysk eller fransk brigad. Och dessa vill helst också att striden sker på annans mark, precis som Ukraina nu tar Europas strid.  Och genom samordnade svenska och brittiska intresset kan den bli toppmodern med lämplig bästa utrustning. Samordning och integrering tror jag på. Jag tror alltjämt att det enda hållbara sättet för fred och bättre miljö är integration länder emellan. Men det måste tydligt markeras att det sker i demokratiska former och med yttrandefrihet. Vi har varit undfallande i det senare mot Ryssland. Och låt oss hysa respekt för Kina, men visa i krav om demokrati och yttrandefrihet mod och bestämdhet likt Döbelns yngling vid Jutas. 

Tyvärr har vår omvärld förändrats i delar till det sämre. Vi bör därför gå med i Nato. Men även i vår egen trädgård måste vi se upp med ledare som Putin. Han använder kallhamrat civila kärnkraftverk som mål. Vi måste nu öka och ändra säkerheten vid våra befintliga kärnkraftverk så länge de består och lång tid därefter. Jag som bor i Vimmerby och nära kärnkraftverken i Oskarshamn, OKG, måste beakta det. Så jag har inget emot om jag en dag jag möter några brittiska ghurkas på permission i Vimmerby. Bara dessa kan försvara OKG med bra och moderna luft- och sjörobotsystem. Jag tror försvarsförmågan blir sämre om dessa får ärtsoppa.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa