Är du månadsgivare till gängen?

"Kalasande, helglediga människor finansierar rädslan i landets bostadsområden, sannolikt utan att ens vara medvetna om kopplingen. Glada nattklubbsgäster är obetänksamma månadsgivare till kriminella gäng med skrämmande våldskapital", skriver debattörerna. Genrebilder.
"Kalasande, helglediga människor finansierar rädslan i landets bostadsområden, sannolikt utan att ens vara medvetna om kopplingen. Glada nattklubbsgäster är obetänksamma månadsgivare till kriminella gäng med skrämmande våldskapital", skriver debattörerna. Genrebilder.

Becksvarta nätter, upplysta av blåljus. I efterdyningarna tvingas människor i svenska städer begrava sina familjemedlemmar. Det grova våld som sköljer över oss är ingen naturlag – skräcknätterna och morden kan motarbetas och vi tänker stoppa dem. Helt avgörande är att vi stryper gängens finansiering.

Debatt 1 november 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När drogmarknaden växer ökar våldet. Narkotika och bedrägerier är ju gängens överlägset största inkomstkällor. Langningen ger pengar till vapen och parallella livsstilar. Vi tänker rycka undan mattan för själva grunden till gängens existens: efterfrågan på narkotika.

Narkotika tillhör gängens främsta inkomstkällor. Sammantaget omsatte narkotikahandeln i Sverige mellan 2,7 och 6,9 miljarder kronor varje år mellan 2015 och 2019, enligt rapporten Narkotikaprisutvecklingen i Sverige 1988–2019. Stockholmarna röker nästan 1,8 miljoner doser cannabis, snortar 33 670 linor kokain och tar över 451 000 doser amfetamin på en vecka, visade Veckans brott när de mötte avloppsvattnet under en oktobervecka 2019. Bara den veckan var värdet nästan 31 miljoner kronor. '

Polisen bedömer att allt fler Stockholmare använder narkotika, men narkotika är inte en Stockholmsfråga eller ens en storstadsfråga. Uppsalaborna köper amfetamin och kokain för en halv miljon varje vecka, enligt vattenanalyser. Förbrukning och värde av cannabis mättes inte i undersökningen. I en EMCDDA-analys av 104 europeiska städers avloppsvatten fanns överlägset mest amfetamin i två deltagande svenska städer: Gävle och Sandviken. 

Många som brukar narkotika sitter fast i ett beroende och behöver stöd för att ta sig upp. Vi tänker fortsätta stärka beroendevården och hela samhällets arbete för god psykisk hälsa. I statens budget avsätter regeringen stöd till vård, skola och socialtjänst. Bland annat handlar det om att fram till 2026 satsa över 3 miljarder på förstärkt arbete för att främja psykisk hälsa. Vi ger oss inte förrän varje person får en värdig chans att bli sitt bästa jag. 

Samtidigt finns många användare som enkelt kan välja bort narkotikan. EU:s drogbyrå EMCDDA uppmäter mer kokain på helgdagar, vilket tydligt visar på nöjesbruk. Kalasande, helglediga människor finansierar med andra ord rädslan i landets bostadsområden, sannolikt utan att ens vara medvetna om kopplingen. Glada nattklubbsgäster är obetänksamma månadsgivare till kriminella gäng med skrämmande våldskapital. 

Barn tvingas varje dag langa narkotika i svenska städer för att ge vuxna en rolig kväll. Klämda mellan grovt kriminella utsätts barnen för livsfara och dras in i en mörk brottsspiral, ibland innan de ens hunnit gå ut mellanstadiet. Samma barn tvingas allt närmare vapen. De förvarar vapen. Transporterar vapen. Avlossar vapen. 

Nyhetsrapporteringen om våldet i Sverige är nu så ofta återkommande att vi riskerar att bli avtrubbade. Istället ska vi larma högt, om och om igen. Denna fasansfulla utveckling kräver större fokus på köparna av narkotika, både de som behöver beroendevård och de som nöjesbrukar. Fler behöver ringa sin vårdcentral. Fler behöver säga nej. 

Kunskapen om hur våldet finansieras måste omedelbart ut i hela landet, på varenda krog och i vartenda kompisgäng. Du som oroas för brottsutvecklingen, familjens trygghet och barns framtid ska inte samtidigt obetänksamt göda gängen.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa