Det kommer att svida i skinnet när klimatet förändras!

Nästa års valrörelse kommer att präglas av två frågor som överskuggar övriga frågor. Den ena är hur Sverige skall få bukt med den så kallade gängkriminaliteten samt klimatfrågan.

Debatt 28 oktober 2021 07:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En klimatdebatt börjar redan visa sig i media. Den märks även på debattsidan.

När jag läste artikeln "Det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid" den 19 oktober var min första tanke att det skulle komma många kommentarer till den. Så blev det också, än har klimatförnekarna inte givit upp. Torsdagen den 21 oktober 2021 kom det en debattartikel från Anneli Jakobsson i Storebro, hon undrar, "Blir klimatet bättre om vi avstår från att unna oss?" Hennes artikel är ett svar till signaturen ”Kråkan” som ansåg att det ska svida i skinnet att släppa ut koldioxid. 

undefined

Det kan vara lätt att förstå Anneli Jakobssons oro över stigande priser på bensin och diesel, alla bor ju inte i städerna som hon skriver. Prisökningarna är förmodligen långt ifrån över eftersom politikerna inte har så många andra medel att begränsa utsläppen av koldioxid från bilar som drivs med fossila bränslen. Tanken är ju att det ska köras mindre bil för att på så vis minska utsläppen. Anneli Jakobsson anser att det inte har någon större betydelse att minska på våra utsläpp, eftersom Sveriges totala andel av den globala utsläppsmängden av koldioxid endast är 0,2 procent. Avslutningsvis skriver hon att hon inte har några som helst samvetskval över att resa till Rhodos med flyg nästa sommar. Mitt svar på hennes fråga om klimatet blir bättre ifall vi slutar unna oss är, jo Anneli, klimatet blir bättre om vi slutar unna oss vissa saker!

undefined
Jo, klimatet blir bättre om vi slutar unna oss vissa saker, skriver debattören som svar på en fråga i en tidigare insändare.

Starka krafter försöker få EU att ändra de planer som finns för att rädda klimatet. Detta trots att redan beslutade åtgärder enligt många forskare inte kommer att räcka till för att begränsa den globala temperaturökningen. Det är den uppvärmningen som får jordens glaciärer och polarisar att smälta, vi kan tydligt se detta här i Sverige, Kebnekaise har minskat i höjd flera år i rad enbart på grund av att glaciären på bergets topp smälter för varje år som går. En stor andel till att temperaturen stiger är den rika världens överkonsumtion och utsläpp av växthusgaser. Så bara vi kunde börja att unna oss lite mindre av jordens resurser kanske vi kan rädda framtida generationer från den klimatförändring som i slutändan kommer att göra planeten jorden obeboelig. Mitt slutord till Anneli Jakobsson blir, det kommer att svida i skinnet när klimatet förändras!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa