Ett vaccin kan förändra världen

Den 24 oktober firades World Polio Day, internationella poliodagen, en dag att påminna om att arbetet med att utrota denna smittsamma och i många fall allvarliga sjukdom måste fortsätta. Men det är också ett tillfälle att hylla ett alldeles fantastiskt vaccin.

Debatt 24 oktober 2021 17:12
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det fanns en tid då Sverige var bland de värst drabbade länderna i världen, när polio årligen återkom i stora utbrott. Många blev inte sjukare än vid en vanlig influensa, men tusentals varje år drabbades av allvarliga följder – förlamningar, ibland dödsfall. Barnförlamning kom sjukdomen att kallas, för att barn drabbades värst. Men så 1957 påbörjades ett vaccinationsprogram och på bara några år hade de stora utbrotten upphört. Tack vare Sveriges barnvaccinationsprogram har inget nytt fall av polio rapporterats sen 1977. I Sverige är polio utrotat.

Massiva internationella vaccinationskampanjer har sedan slutet på 80-talet minskat antalet fall av polio med 99 procent. Indien förklarades fritt från polio 2014. Afrika 2020. Idag förekommer större utbrott bara i Pakistan och Afghanistan. Många har bidragit till de stora framstegen. Med 650 miljoner dollar i insamlande medel beräknas Rotary ha bidragit till att ha räddat 5 miljoner barn från förlamning och räddat mer än 1,5 miljoner liv. Så länge vaccinationsprogrammen hålls i och ökas på så är målet att nå en helt poliofri värld inom mänsklighetens räckvidd. 

Inget av det här hade varit möjligt utan tillit till skickliga virolog och internationella organisationers drivkraft. Ett vaccin kan förändra världen – värt att påminna sig om i dessa tider. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa