Fler borde upptäcka jobben inom lantbruket

"Vi behöver helt enkelt kompetent och utbildad personal för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla matproduktionen och konkurrenskraft såväl i Sverige som internationellt", skriver bonden Johan Karlsson, som vill locka fler till jobb inom lantbruk.
"Vi behöver helt enkelt kompetent och utbildad personal för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla matproduktionen och konkurrenskraft såväl i Sverige som internationellt", skriver bonden Johan Karlsson, som vill locka fler till jobb inom lantbruk.

När nu antagningarna till universitet och högskolor har öppnat så hoppas jag att fler har fått upp ögonen för yrken ute på landsbygden, skriver Arlabonden Johan Karlsson.

Debatt 13 oktober 2021 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns många jobb för en utbildad agronom, lantmästare, veterinär, djurskötare eller någon av de andra inriktningarna inom de gröna näringarna. Det saknas helt enkelt arbetskraft över precis hela landet. 

För att vi ska ha ett fungerade samhälle behövs det svenska lantbruket. Det är svenskt lantbruk som ser till att vi har mjölk, ost, kött och grönsaker på bordet. Vi använder mindre antibiotika än någon annanstans i världen till djuren som producerar dessa hållbara livsmedel, och vi producerar livsmedel som inte transporterats över halva jordklotet utan från bondgårdar i den egna regionen. Och inte minst bidrar vi till en levande landsbygd och öppna landskap. En mjölkgård bidrar med i snitt fem arbetstillfällen – det vill vi fortsätta kunna göra.

Och vi vill fortsätta kunna producera hållbar mat. Med djur som betar och jord som brukas bidrar vi till den biologiska mångfalden och till att binda kol i marken, för att nämna några av alla de fördelar som finns.

 

Idag ser arbetet på en gård inte ut som det gjorde för 25-50 år sedan. Närheten till och omsorgen om djuren är densamma samtidigt som ny teknik hjälper oss i det dagliga arbetet. Men tyvärr så stannar ofta utbildad arbetskraft i städerna och landsbygden glöms bort. Vi behöver helt enkelt kompetent och utbildad personal för att vi ska kunna fortsätta upprätthålla matproduktionen och konkurrenskraft såväl i Sverige som internationellt. 

Vad kan vi som mjölkbönder erbjuda för arbete? För det första så är det givetvis närheten till djur och natur. En motpol till ekorrhjulet i staden. Arbetsdagarna är varierande och ingen dag är den andra lik. Det handlar om såväl praktiska sysslor som sysslor som kräver tankeverksamhet och problemlösning. Det är allt från att sköta om kalvar till att utveckla ny teknik på gården, sköta ekonomi och bruka jorden. Att vara bonde innebär att ha ett jobb som gör skillnad och som bidrar, på riktigt. 

 

När nu antagningen till universitet och högskolor öppnat, vill jag uppmuntra dig till att titta på yrkesutbildningar inom den gröna näringen. Och när du pratar med ditt barn om gymnasieval, lyft då vikten av svensk livsmedelsproduktion och hur viktig landsbygden är för att vi ska ha mat på borden och värna om klimatet.

Jag som lever med djur och i natur tycker själv att jag har ett fantastiskt yrke och jag hoppas att fler väljer denna bana.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa