(M): Regeringens politik är farlig för landsbygden

Regeringens politik är farlig för landsbygdens utveckling med försämrade möjligheter för människor som bor på landet. Det gäller inte minst Kalmar län.

Debatt 10 oktober 2021 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det som är tråkigt är att Centerpartiet är de som möjliggjort för denna regering att ha makten. Vi undrar om Centerns väljare i Kalmar län tycker det är rimligt att fortsätta denna väg?

En väg med fortsatta ökade skatter för fordon och drivmedel, nya krav som gör att hela 5 000 bensinmackar på landsbygden försvinner och försämrad statlig service när arbetsförmedlingen med mera försvinner. Men också en väg med hotet mot skogen med ny EU-politik liksom strandskyddet som hindrar människor att bygga där de vill bo.

 

När skogens brukande och ägande behandlas på EU-nivå kan det få extremt stora negativa konsekvenser för svenskt skogsbruk och skogsägare. Dessutom vill Socialdemokraterna och Miljöpartiet ytterligare inskränka äganderätten och till och med lösa in skog med tvång av miljöskäl. Fantastiskt fin välbevarad skogsmark som förädlats och vårdats av sina ägare i generationer. Vi moderater driver därför hårt att EU inte ska bestämma över svensk skog men regeringen är passiv och Centerpartiet ser på. Självklart måste våra svenska intressen försvaras med handling och inte endast vackra ord, både i EU och i riksdagen.

Strandskyddet är ett annat område, där politiken sätter käppar i hjulet för människor som söker sig till lugnare boendemiljöer och som vill bo med närhet till havet eller någon sjö. Det är otroligt nog enklare att bygga strandnära i stan än på landsbygden där 300 meters strandskydd råder, så kan vi inte ha det!

 

Moderaterna presenterade i juni inför en ny regeringsombildning ett omfattande landsbygdspaket, som söktes stöd för, som skulle betyda mycket för hela Kalmar län, där vi bland annat vill:

• Avskaffa det generella strandskyddet.
• Stärka äganderätten för skogen.
• Rädda bensinstationer i glesbygden.
• Stärka offentlig service på landsbygden.
• Underlätta för jakt och jägare.
• Ge ökade medel till vägunderhåll.
• Öka antalet poliser på landsbygden och mindre orter.
• Sänka skatt på fordon och drivmedel.
• Stoppa kilometerskatten och avskaffa flygskatten.

Men Centerpartiet valde ändå Löfven – en gång till och Sverige fick en regering som fortsätter att försämra för landsbygdens folk. Vi har den senaste tiden kunnat höra Annie Lööf berätta om allt gott Centerpartiet vill göra för landsbygden. Det låter bra, men det blir ju inte trovärdigt när man fortsätter att stödja denna vänsterregering, där Miljöpartiet har fått alldeles för stort inflytande. Nu är det snart dags igen att ta ställning, det gäller för budgeten 2021. Den stora frågan blir hur Centern kommer att agera, blir det bara vackra ord om landsbygden, äganderätten, om skogen och strandskyddet för att sedan ge fortsatt stöd åt en S/MP regering?

Därför är Moderaterna den verkliga och enda garanten för en levande landsbygd och när Sverige får en ny regering vid nästa val kommer vi att genomföra det vi lovat. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa