Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut!

"Vi är ambassadörer mot mäns våld mot kvinnor. Vi är ett nätverk av män, som utifrån våra respektive roller och arbeten vill verka för att våld mot kvinnor får ett slut. Vi vet att det behövs – våldet är ett omfattande samhällsproblem som orsakar stort fysiskt och psykiskt lidande", skriver debattörerna i samband med årets upplaga av "En vecka fri från våld".

Debatt 20 november 2022 05:42
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Få har missat den 22-åriga Mahsa Aminis tragiska öde. Mahsa Amini dog till följd av att hon greps av Irans så kallade sedlighetspolis för att ha burit sin huvudsjal på fel sätt. Det har fått stor uppmärksamhet internationellt, men mäns våld mot kvinnor förekommer över hela världen, och även här i Sverige. Särskilt utsatta är unga tjejer. 

En studie visar att nästan 60 procent av ungdomar mellan 15 år och 19 år har varit/eller är utsatta för någon form av fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld av en partner i en kärleksrelation. Våldet tar sig vanligast uttryck i kontroll, att systematiskt bli nedtryckt och kallad elaka saker. Mindre vanligt, men alltför ofta, rör det sig om slag eller sexuellt våld, till exempel att bli fysiskt tvingad till sexuella handlingar. Forskning visar också att våldsutsattheten bland unga ökat. Våldet sker oftast i skolan eller i hemmet. Platser där vuxna ofta finns närvarande.

Våld kan ske inom alla typer av relationer, även samkönade. Dock är det våld som kvinnor och flickor utsätts för oftast grövre, mer sexualiserat och leder oftare till allvarligare konsekvenser för den utsatta. 

Få män börjar utöva våld som vuxna. Män som utövar våld har ofta använt våld som metod för maktutövning och kontroll av sin partner sedan unga år. Vi behöver förstå hur det normaliserade våldet – kränkningar som ”skojbråk”, jargong, sexistiska eller homofoba skämt – hänger samman med och legitimerar det grova våldet.

Vi ambassadörer mot mäns våld mot kvinnor vill uppmana alla att tillsammans med oss göra allt vad vi kan för att stoppa och förebygga våldet. 

  • Prata med barn och unga, både dina och de runt omkring dig, om vad en god relation är och hur ska det kännas i magen.
  • Prata med de unga om vad våld är och hur det kan se ut. 
  • Visa civilkurage. Säg ifrån nästa gång du hör någon kränkas genom en sexistisk kommentar.
  • Stå upp för din dotters, din flickväns, din mammas, din kollegas eller väninnas rätt till ett liv fritt från våld.

Mäns våld mot kvinnor måste få ett slut!

Ambassadörer Mäns våld mot kvinnor i Kalmar län:
Johan Blom, Pär Adelstam, Henrik Andersson, Magnus Areskog, Jan Bolin, Pierre Edström, Joakim Ivarsson, Mathias Karlsson, Magnus Lagerlöf, Örjan Molander, Nicholas Murigu, Sören Reichenberger, Martin Rydell, Hampus Savolainen, Tomas Wetterberg, Martin Åkerberg, Jimmy Fungmark


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa