Marknadsliberal kulturpolitik ger färre som har råd

"Risken är stor att färre invånare har råd att besöka exempelvis länsmuseet och att färre skolbarn kommer att få ta del av ett professionellt kulturutbud eftersom kommunerna inte har råd med höjda priser", skriver debattörerna om hur de ser på följderna av en mera effektiv regional kultur.

Debatt 21 oktober 2021 18:48
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moderaterna och Kristdemokraterna skriver i sitt budgetförslag att den regionala kulturen ska bli mer ”effektiv”. Partierna vill ”ställa tydliga krav på kulturinstitutionerna att öka sina intäkter från försäljning och sponsring”. M och KD tycker att regionen ska kräva att ”kulturinstitutionerna aktivt ska jobba med att öka sin självfinansieringsgrad”.

Vad innebär detta i praktiken? Jo, att Moderaterna och Kristdemokraterna vill höja entréavgifter till länets museer och se dyrare biljettpriser till teaterföreställningar och konserter. Konkret kommer detta leda till att exempelvis Byteatern och Länsmusiken tvingas höja priset på föreställningarna som säljs till skolorna.

Vad blir följden av en sådan politik? Jo, risken är stor att färre invånare har råd att besöka exempelvis länsmuseet och att färre skolbarn kommer att få ta del av ett professionellt kulturutbud eftersom kommunerna inte har råd med höjda priser.

Och detta i ett läge då den regionala kulturen precis genomlevt pandemin, med drastiskt vikande besökssiffror och när institutionerna sliter som hårdast med att få tillbaka publiken igen. Hur tänker egentligen M och KD? I vilken verklighet lever de?

Vi socialdemokrater kommer bjuda hårt motstånd till den här sortens marknadsliberala kulturpolitik. Den regionala kulturen behöver bättre förutsättningar – inte sämre! Fler barn behöver upptäcka och uppleva kultur – inte färre!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa