Vimmerby måste välja – vackrare eller fulare?

Byggprojektet i kvarteret Kiosken, som bromsats på grund av ekonomiska skäl, har ingen som helst koppling till ett vackrare Vimmerby, menar debattören Jerker Söderlind. "Om verkligheten eller visionsdokumenten säger olika saker, då måste man välja. Antingen Vackrare Vimmerby – eller Fulare Vimmerby", skriver han.

Debatt 21 maj 2022 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vimmerby kommun har tagit fram dokumentet "Vackra Vimmerby". Det är utmärkt. Men om man säger ja till ett projekt som Kiosken då måste man ta fram ett annat visionsdokument. Det kunde kanske heta ”fulare och tristare Vimmerby”. För det projekt som nu, tack och lov, har skjutits upp av ekonomiska skäl, har ingen som helst koppling till ett ”vackrare Vimmerby”. Om verkligheten eller visionsdokumenten säger olika saker, då måste man välja. Antingen Vackrare Vimmerby – eller Fulare Vimmerby.

Det är obegripligt att en vacker småstad som Vimmerby ens har övervägt att släppa fram ett projekt som verkar inspirerat av en Stockholmsförort från 1970-talet. Totalt utan koppling till kulturhistoria och småstadens uppskattade identitet.

 

Hur kan det bli så här? Svaret finns kanske i en intervju i Vimmerby Tidning med dåvarande stadsarkitekten Sara Dolk. Hon säger där att ”Det är 2018 och byggnaderna ska präglas av sin tid”. 

Detta är totalt fel. Av två skäl.

• Fel nummer 1: I Baltikum, Tyskland, Frankrike och England byggs just nu många projekt i olika klassiska eller klassiskt inspirerade stilar. Alltså går det. Men vill svenska arkitekter bygga vackert? Nej, de har på grund av en närmast ”hjärntvättande” utbildning blivit indoktrinerade i att bara abstrakta vita, svarta gråa och dystra husklumpar utan synliga tak av någon anledning är det enda sanna uttrycket ”för vår tid”. Att arkitekterna själva, enligt en undersökning som deras egen tidning gjorde för några år sedan, till stor del själva väljer att bo i äldre och vackra hus, det är bara en aspekt av arkitektkårens dubbelmoral.

• Fel nummer 2: Alla hus som har byggts, och kommer att byggas, i Vimmerby är ett uttryck för den tid de byggdes. Eftersom arkitektkåren bara är kanske en promille av befolkningen är det djupt odemokratiskt att en skönhetsföraktande minoritet ska tillåtas ha monopol på hur våra städer ska se ut. Det är dags för folkvalda politiker att ta tillbaka makten från de självutnämnda experter som förfulat Sverige sedan funkisen kom på 1930-talet.

 

Låt politiker och medborgare i dialog diskutera vad som ska vara dagens uttryck för Vimmerby. Vår tid ska vara vackrare än alla andra tider. 

Mer Pippi Långstrump i Vimmerby. Mindre östtyska betongklumpar. Varför ska jag annars vilja besöka eller bosätta mig i det vackra Vimmerby? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa