Mycket som står på spel i valet nästa år

"Vi har suttit i regering i sju år och levererat. Har det varit lätt? Nej. Är vi framme vid vårt mål? Inte än. Men vi har kommit en bit på vägen" skriver Caroline Axelsson från Vimmerby, ett av partiets språkrör i Kalmar län tillsammans med språkrörskollegan Max Troendlé.
"Vi har suttit i regering i sju år och levererat. Har det varit lätt? Nej. Är vi framme vid vårt mål? Inte än. Men vi har kommit en bit på vägen" skriver Caroline Axelsson från Vimmerby, ett av partiets språkrör i Kalmar län tillsammans med språkrörskollegan Max Troendlé.

Vilket samhälle vill du leva i? Det är en fråga väl värd att ställa sig. Det är också politikens grundläggande fråga. Bortom allt politiskt spel, snäsiga repliker och pajkastning är det det som politik handlar om.

Debatt 13 oktober 2021 07:01
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Ska vi förstöra naturen och planeten för nästa generation, eller ska vi skapa ett hållbart samhälle? Ska vi tyst tillåta diskriminering och ojämställdhet eller ska vi ändra lagar och bryta normer för att säkra allas lika möjligheter och rättigheter? Vilket samhälle vill du ha? 

För Miljöpartiet är svaret självklart. Vi är ett folkrörelseparti och har miljörörelsen, jämställdhetsrörelsen, fredsrörelsen och djurrättsrörelsen i ryggraden. Vi har varit grundligt rotade i vår ideologi sedan 1981 när vi bildades.

 

Vi bildades för att skapa ett hållbart, rättvist och gott samhälle. Vi vill stoppa den utbredda förgörelsen av ekosystemen och skapa ett samhälle som är hållbart. Vi vill säkra möjligheten för medborgarna att leva ett liv med samma möjligheter, fritt från diskriminering – vilka de än är. Vi tror att tid att leva är en av förutsättningarna för att vi ska få syn på vår fulla potential. Att kunna ägna sig åt sin hobby, umgås med vänner och återhämta sig – inte bara jobba – leder till välmående människor. Trygga människor som upplever frihet skapar ett socialt hållbart samhälle.

Många partier delar inte vår vision och våra värderingar. I takt med att opinionen blir alltmer konservativ vill fler partier backa in i framtiden och blunda för våra största gemensamma utmaningar. Få skulle säga att de inte delar vår vision, men om man tittar på de politiska förslagen går de i motsatt riktning.

När M och KD fick igenom sin budget i riksdagen i december 2018 såg vi den största nedskärningen på miljöpolitik i Sverige historia. När SD får tycka fritt föreslås att fler asylsökande ska lämna landet än de vi tar emot och att inskränka den fria kulturen. När L fick önska reformer valde de att sänka skatten för de allra rikaste i Sverige. Det är politik och en prioritering som vi tycker går direkt går emot att skapa ett fritt, hållbart och jämlikt samhälle.

 

Det är skillnad på politik och politik. Vi har suttit i regering i sju år och levererat. Har det varit lätt? Nej. Är vi framme vid vårt mål? Inte än. Men vi har kommit en bit på vägen. Sverige är nu världsledande i klimatpolitik. Vi har infört en klimatlag och är på god väg mot ett helt förnybart energisystem. Vi har infört en samtyckeslag och inrättat en jämställdhetsmyndighet. Vi har skapat fler jobb i hela landet – såväl i landsbygd som i städer – och stärkt livsmedelsproduktionen. Vi har tagit strid för asylrätten när andra gått i motsatt riktning. 

I valet om ett år är det mycket som står på spel. Vi har chansen att skapa ett hållbart, jämställt samhälle där alla kan leva goda liv, istället för utbrända människor på en utbränd planet. Vilket samhälle vill du ha?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa