Inlåsta hjärtstartare räddar inga liv!

Överlevaren Jan Alsér, en av författarna till debattartikeln, vill lyfta behovet av hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt. Vimmerby stadshus är ett positivt exempel på plats där det finns hjärtstartare utanför entrén.
Överlevaren Jan Alsér, en av författarna till debattartikeln, vill lyfta behovet av hjärtstartare som är tillgängliga dygnet runt. Vimmerby stadshus är ett positivt exempel på plats där det finns hjärtstartare utanför entrén.

Jan Alsér, Locknevi och Stefan Jutterdal, Oskarshamn har en del gemensamt. Båda drabbades av plötsligt hjärtstopp 2017, båda var 63 år – och båda hade partners som var utbildade i HLR. Här skriver de båda överlevarna och Ambassadörerna för Hjärtuppropet tillsammans med HLR-samordnaren och forskaren Johan Israelsson om vikten av tillgängliga hjärtstartare. I Vimmerby finns ett 30-tal hjärtstartare, men många är inlåsta efter kontorstid.

Debatt 27 oktober 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kära Vimmerby- och Kalmarlänsbor, 

Plötsligt hjärtstopp är ett livshotande tillstånd som innebär att hjärtat av någon anledning slutar slå och tillståndet är vanligare än vad många känner till. Många tror att det enbart drabbar äldre, vilket inte stämmer. Hjärtstopp drabbar personer i alla åldrar, även unga.

Varje dag drabbas ca 16 personer av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige, där hjärt-lungräddning (HLR) påbörjas. Endast två överlever. Alla kan inte räddas, men betydligt fler än idag skulle kunna överleva med rätt insatser. Ungefär 70 procent av dessa hjärtstopp sker i hemmet. 

Det handlar framför allt om att HLR behöver startas omgående och att det finns hjärtstartare som är tillgängliga. Chansen att överleva minskar med 10 procent för varje minut som går, så det är bråttom, mycket bråttom…

När någon ringer 112 om ett inträffat hjärtstopp så larmar SOS, förutom ambulans och räddningstjänst också upp till 30 frivilliga sms-livräddare, som får information om var närmaste hjärtstartare finns. 

Det är alltså oerhört viktigt att de hjärtstartare som finns är tillgängliga dygnet runt utomhus och rätt registrerade i Hjärtstartarregistret. 

Vimmerby har idag ca 30-32 registrerade hjärtstartare, men bara några är tillgängliga dygnet runt och det är här som det finns en stor förbättringsmöjlighet. Det är fint att det finns många hjärtstartare, men en hjärtstartare ska förstås även vara tillgänglig, inte inlåst. I Danmark är 70 procent av alla hjärtstartare tillgängliga dygnet runt och chansen att överleva är också betydligt högre i Danmark. 

Tänk om vi skulle kunna hjälpas åt att göra vår stad och vårt län mer hjärtsäkert. Det skulle bidra till att göra vårt samhälle till en säkrare och tryggare plats. Och tänk så fint det skulle vara om vi redan till nästa sommar när vi får flera hundra tusen besökare till Vimmerby kunde visa upp ett hjärtsäkert Vimmerby. 


Här följer några förslag på vad som behöver göras:

• Fler tillgängliga hjärtstartare behövs i bostadsområden och runt offentliga platser. 

• Du som redan har en hjärtstartare, kolla upp att den är registrerad på hjartstartarregistret.se

• Om möjligt, placera hjärtstartaren så att den är tillgänglig dygnet runt.

• Om du inte redan kan HLR, se till att lära dig.

Tillsammans kan vi rädda fler liv!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa