C sviker inte landsbygden – tvärtom

"Centerpartiet har blivit beskyllda för att svika landsbygden. Men det är i stället tvärtom. Vi ser vikten av att samla landet i både storstad och landsbygd", skriver centerpartisten och lantbrukaren Malin Svedlund i en replik på Folke Pleijerts debattartikel.
"Centerpartiet har blivit beskyllda för att svika landsbygden. Men det är i stället tvärtom. Vi ser vikten av att samla landet i både storstad och landsbygd", skriver centerpartisten och lantbrukaren Malin Svedlund i en replik på Folke Pleijerts debattartikel.

Debatt 11 oktober 2023 05:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på debattartikeln "Kristdemokraterna står upp för landsbygden" i Vimmerby Tidning 30 september av Folke Pleijert, Kristdemokraterna. 

Centerpartiet har blivit beskyllda för att svika landsbygden. Men det är i stället tvärtom. Vi ser vikten av att samla landet i både storstad och landsbygd. Utan det ena fungerar inte heller det andra. När Tidö-gänget kastar klimat och miljö i papperskorgen och minskar anslagen till kultur och skola, är det precis de som drabbas värst: Landsbygden. 

Utbudet är avsevärt mindre på landsbygden, utifrån en glesare bygd och lägre antal medborgare. Men det är ändå viktigt att de får samma förutsättningar och möjligheter som större städer. I storstäderna finns fler alternativ att tillgå, och utsattheten blir på så vis mindre. När Tidö-gänget sviker kommer vi i stället med lösningar som gynnar både stad och land. 

  • Vi skär inte ner på anslagen till studieförbunden. Vi ser värdet i en stark folkbildning i hela landet, kompetensförsörjningen är lika viktig i städerna som på landsbygden.
  • Vi vill satsa 5 miljarder på ett sektorsbidrag till skolan. Detta skulle kunna användas mer utifrån varje enskild skolas behov. Fler lärare, specialpedagoger, upprustning av salar eller fler böcker.
  • Vi vill satsa 1 miljard kronor på kommunernas arbete och insatser för att bryta den samhällsutveckling som vi nu bevittnar, där brottsligheten och gängkriminaliteten gör sig påmind och smyger sig ut även till mindre orter.
  • Vi vill hjälpa landsbygden på traven i klimatomställningen. Fler ska ha möjlighet att byta till en miljövänligare bil, att tanka grönt, svenskt, biobränsle och att producera sin egen, förnybara energi.
  • Vår kampanj ”Tanka svenskt” innefattar en rad förslag som gynnar både klimatet och landsbygdens befolkning. Bland annat sänkt moms på biobränsle och öka den svenska produktionen av biobränslet.
  • Vi vill stärka landsbygden bland annat genom: att förbättra vägarna, bygga ut laddstolparna, rusta upp järnvägen och se till att de som bor, arbetar och driver företag på landsbygden kan göra det utan att behöva prioritera bort det ena eller andra.

Som landsbygdsbo och företagare inom lantbruket vet jag att våra landsbygder bidrar med gröna innovationer, jobb och växtkraft. Detta ska vi ta vara på och alla delar är viktiga. Infrastrukturen, skolorna, vården och omsorgen och möjligheten att själv vara med och bidra i den gröna omställningen. Dessutom har det i kristider visat sig extra viktigt att våra livsmedelsproducenter klarar av att upprätthålla en god produktion och då behöver politiken se till att bönder underlättas i att driva företag och göra smarta val i klimatomställningen. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa