SV: "Ett svek mot arbetarklassens barn"

Svar på debattartikeln "Skolan inte till för att berika redan rika aktieägare" den 18 oktober.

Debatt 24 oktober 2021 16:10
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sent ska syndaren vakna brukar man säga. Socialdemokraternas riksdagsledamot Tomas Kronståhl skriver i en insändare i Vimmerby måndagens Vimmerby Tidning att han vänder sig emot friskolornas vinstuttag. 

I grund och botten välkomnar vi Kronståhls åsikt. Det är bra att han reagerar emot friskoleägarnas enorma vinstuttag, men nog är det en smula senkommet. Kronståhls parti har haft makten i Sverige sedan 2014 och ännu har inga begränsningar införts som gör att friskoleägare och aktieägare sätts åt. Istället fortsätter dessa att dränera svenska skolor på pengar som borde gått till läromedel, skollokaler, fler pedagoger och vuxna i skolan. 

Varför ska vi tro på att Kronståhl och hans parti kommer att göra något åt detta under en eventuellt tredje mandatperiod vid makten? Hittills har det inte skett särskilt mycket. Snarare har åren med Socialdemokraterna och Miljöpartiet vid makten gjort att friskoleägarna och aktieägarna berikat sig mer för varje år. Att man inte gjort något åt detta, trots vetskapen om det, är skamligt. I synnerhet om man ställer aktieägarnas profit mot arbetarklassbarnens behov. 

Ett ytterligare svek mot arbetarklassens barn är Kronståhls inställning till friskolesystemet. Kronståhl är tydlig med att han omfamnar möjligheten att välja skola. När en politiker har den inställningen visar det på att denne helt kapitulerat ifrån målet om att alla skolor ska vara bra skolor. 

För oss socialister är det en självklarhet att alla skolor ska ge förutsättningar för elever att ta till sig kunskap, bilda sig och att växa som människor. Kronståhl och hans parti har under sju år års tid låtit välfärdskapitalisterna livnära sig på medel som borde gått till eleverna i Sveriges skolor. Den förment tuffa inställningen han nu visar mot friskoleägarnas vinstuttag är inget annat än en omvändelse under galgen nu när maktinnehavet är hotat. 

Offra inte arbetarklassens barn på profitens, aktieägarnas och valfrihetens altare!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa