Sverige kan bättre – vi måste hjälpa de hemlösa

Regeringen sviker de äldre gång på gång med att lova en bättre pension, men det blir bara småslantar och är mest bara tomma ord. Samhället har misslyckats här.

Debatt 5 oktober 2021 18:43
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi lyssnade på en dokumentär om hemlösa i Stockholm. Det gick inte att hålla tårarna borta. Det vi tar för givet är inte självklart för många. Att inte ha pengar för att överleva, inte ens ha närstående som har tid, kan, vill eller inte vet att de bor på gatan, för att de skäms så över den pinsamma situationen de hamnat i. Att berätta för släkt och anhöriga är uteslutet.

Vi tänker på de hemlösa pensionärerna varje kväll, då vi kryper ner i våra varma sköna sängar. Då ligger våra hemlösa i en sovsäck på ett liggunderlag ute någonstans, där deras liv blivit en kamp för överlevnad och hitta ett tryggt ställe där de kan sova för natten. Det är platser där det är lä för blåsten och inte finns folk i rörelse. Där hoppas de att våga sluta ögonen en stund för några timmars sömn både sommar och vintertid.

Det skär i våra hjärtan att vi lever i Sverige 2021 och det finns hemlösa som kämpar varje dag utan pengar, mat och ett hem. De har hela sitt liv nerpackat i väskor och ryggsäckar medan vi får gå till ett varmt hem. De hemlösa kan inte, som vi, ta en dusch, eller få sova i en säng och kunna stänga en dörr om sig. De hemlösa kan inte, som vi, byta om till en pyjamas eller nattlinne och bara sjunka ner i soffan och titta på tv efter en god tillagad måltid.

Att sova på centralstationen är uteslutet då vänthallen stänger på kvällen och vakten blåser i en pipa och ropar nu måste alla gå ut. De hemlösa får inte ens sova eller vila en stund på bänkarna där inne dagtid.

Det finns en ideell förening, Vid din sida, som hjälper de hemlösa. De som är aktiva i den föreningen är guld värda och ska ha en stor eloge för det de gör på sin fritid. Det går inte att berömma dem nog. Även Frälsningsarmén gör ett bra arbete för att hjälpa de utsatta människorna.

Det finns alltför många hemlösa i Sverige och nu är det hög tid att göra något åt detta elände. Det får inte fortsätta så här. Regeringen måste börja ta sitt ansvar och samhället måste börja hjälpa till. Sverige kan bättre!

Landsbygdspartiet oberoende (LPO) vill se en skattereducering och höjd garantipension för pensionärerna och tak över huvudet för de hemlösa.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa