Fatta rätt beslut och rädda macken i Södra Vi

Den populära bensinmacken i Södra vi hotas av nedläggning. Macken har funnits sedan 2012 då den kom till på initiativ av Södra Vi Hembygdsförening som lade ner många arbetstimmar och en hel del pengar på projektet.

Insändare 16 oktober 2021 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Genom vänligt tillmötesgående från en markägare kunde macken placeras på en idealisk plats för alla i Södra Vi och väl synlig från 34:an. Tyvärr fick man bara ett tillfälligt (10 år) bygglov. Det berodde på, sa man, att macken ligger i utkanten av ett yttre vattenskyddsområde och att kommunen, Vimmerby Miljö & Energi AB, redan då höll på att utreda ny gränsdragning för vattenskyddsområden. Det har man hållit på med sedan dess.

Man kan inte beskylla kommunens tjänstemän och nämnder för att ta förhastade beslut. Översynen närmar sig nu äntligen sitt slut. Och det gör även det tillfälliga bygglovet. Men genom några enkla pennstreck på den nya kartan och förnuftiga beslut av politikerna i VEMAB, miljö- och byggnadsnämnden samt Länsstyrelsen, skulle macken hamna utanför skyddsområdet och utan problem kunna få ett permanent bygglov. 

 

Å andra sidan finns det inget i miljöbalken i Sveriges Rikes Lag som uttryckligen förbjuder mackanläggningar inom ett vattenskyddsområde – förutsatt att alla skyddsåtgärder är vidtagna. Och det är de i Södra Vi. Din-X, ny ägare av macken och den tidigare ägaren PR Green Petroleum har mackar belägna inom vattenskyddsområden i flera kommuner runt om i Sverige. Så varför skulle inte detta vara möjligt också i Vimmerby kommun?  

Under alla år har snöröjning, städning och tillsyn av området och anläggning skötts exemplariskt av Hembygdsföreningen. Inte någon gång har man behövt rapportera om spill eller fått klagomål från kunder eller mackens ägare. Din-X har uppdaterat mackens elektronik och förbättrat säkerheten genom nya rutiner. Hembygdsföreningen har fortsatt avtal om skötsel och tillsyn av området.  I ersättning får föreningen några ören för varje såld liter – ett tillskott som betyder mycket för föreningens ekonomi.

 

Politiker talar ofta om "en levande landsbygd" och genom rätt beslut kan våra kommunpolitiker nu sätta verklighet bakom orden. Får macken vara kvar slipper boende, företagare och jordbrukare i Södra Vi och Gullringen att åka flera mil in till Vimmerby för att tanka bilen, traktorn eller fylla på bensin till gräsklipparen. Här finns också två av kommunens största privata arbetsplatser. För att kunna attrahera kompetent personal är det viktigt att kunna erbjuda handel och service inom närområdet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa