Bättre att vi äter mera svinn än svin

Det stora brödsvinnet blir bland annat grisfoder i Sverige. "Vi sparar inte bara deg på ett proteinskifte, vi skonar djuren, tär mindre på klimatet och sparar resurser", skriver hon.

Insändare 31 augusti 2023 05:25
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det slängs cirka 80 000 ton bröd varje år i Sverige. En del bröd säljs som foder till grisar, men varför kasta pärlor åt svin? 

Den finaste säden går till oss människor, men eftersom vi ska ha sju sorters kakor, blir det mycket svinn. Experter bedömer att var tredje full matkasse slängs! Visst, maten kan bli biogas, men för att producera all fantastisk mat som ratas, går det åt mycket åkermark, bekämpningsmedel, el och diesel.

Det avlas fram över 2,6 miljoner grisar i Sverige, 98 procent av dem jäser som degklumpar i små bås inomhus på betonggolv i väntan på våra onda baktankar. Under de sex månader “slaktsvinen” får leva ska de gödas. För varje kilo fläskkött äts sex kilo spannmål, ärtor och majs samt 600 liter vatten.

Vi sparar inte bara deg på ett proteinskifte, vi skonar djuren, tär mindre på klimatet och sparar resurser. Vete är det vanligaste sädesslaget i Sverige. Istället för att slösa mat på svin, tänk om fler företag vill utvinna vetegluten, så kan vi baka "kött" efter behov, minska svinn, ha mat till fler och till när krisen kommer.

60 procent av alla virus kommer från djurindustrin, som har regelbundna utbrott av salmonella och fågelinfluensan. Staten betalar miljontals kronor i ersättning och för sanering av gårdarna. Genom att stoppa slakten och istället "baka biff och bacon", skulle vi spara pengar, få bättre folkhälsa och samhällsskyddet stärkas.

Lämna svineriet i djurindustrin, lev som vegan istället.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa