Jag tycker tvärtom – låt barnen äta mer kött

Låt barnen äta mat de tycker om och mår bra av, kontrar Anneli Jakobsson i ett svar på insändaren "Cyniskt att servera kött i skolan".

Insändare 5 maj 2023 11:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag kan inte annat än att kommentera föräldern Erik Liljenbergs insändare om att barnen inte ska få kött i skolan. Jag vill påstå tvärtom, ät mer kött. 

Barn har i alla tider gillat spaghetti med köttfärssås, biffar, hamburgare, köttbullar, ja, listan kan göras lång. Kött är ett av de mest näringstäta livsmedel som finns och framförallt järn är svårt att få tillräckligt mycket av utan animalier. Ett enkelt sätt att äta både hållbart och hälsosamt är att välja svenskt gris-, nöt- och lammkött 4-6 gånger i veckan och att kombinera detta med grönsaker frukt, bär, spannmål av fullkorn och rotfrukter. En femtedel av tallriken kan bestå av kött som är rikt på protein och resten av tallriken kan bestå av mat från växtriket. 

Att maten barnen äter innehåller det man behöver för att må bra och klara en hel dag i skolan är grundläggande och enklaste sättet att göra det är att äta varierat och näringsrikt samt i möjligaste mån välja svenskt kött från Sverige för att slippa långa transporter. Enkelt och smart. 

Du skriver att det är viktigt att laga skolmat som barn känner igen, men vilka barn föredrar köttbullar tillverkade av linser eller quorn – även om de i utseende ser ut som vanliga köttbullar? De barnen är nog lätträknade. Nej, låt barn i skolan få äta det de alltid har gjort och tycker om, utan någon skrämselpropaganda om klimatet och miljön.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa