Vad hände med utelivet i Vimmerby?

"Vi som älskar att klä upp oss, sitta på förfest med våra vänner och sedan ta oss till dansstället och ha en fantastisk kväll? Varför får vi inte vara med?" undrar signaturen "Danssugen Vimmerbybo". Genrebild
"Vi som älskar att klä upp oss, sitta på förfest med våra vänner och sedan ta oss till dansstället och ha en fantastisk kväll? Varför får vi inte vara med?" undrar signaturen "Danssugen Vimmerbybo". Genrebild

"Nya dansare" som tar dansen på lite för stort allvar – eller kidsens artister med "rånarluva över skallen". Vad finns det för möjligheter i Vimmerby med omnejd för den som är runt 50 och vill ut och roa sig? Inte mycket att hänga i julgranen, tycker insändarskribenten, som saknar tiden när man kunde gå ut med "klack på skon ett glas innanför västen."

Insändare 10 november 2023 19:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vad hände med vårt uteliv?

Jag och mina vänner är runt 50. Inte gamla uvar som vill sitta hemma jämt och inte heller några tonårswannabees som tror att vi har evigt liv. Vi kräver inte mycket av en mindre stad som Vimmerby, men nu till saken…. 

Att kunna gå ut och roa oss ibland. Lönehelgen är alltid, och har alltid, varit lite extra rolig. Förr fanns ”hela huset gungar” på Statt och då gick folk, ”man ur huse” och jisses så roligt det var! Nu finns inte den möjligheten förvisso, men finns det något uteställe som lever kvar i den andan? Nej, inte ens Pumpen i Södra Vi – som också var ett fantastiskt kul ställe förr! Det var dansband på ena dansbanan, och disco inne i puben. Varvat med trubadur eller coverband. Något för oss alla. Sedan hände något... Vi som klädde upp oss i lite klack på skon och ett glas vin under västen, vi blev uttittade och undersökta uppifrån och ner av ”de nya dansarna”. De som har träningskläder, dricker vatten, och bara dansar med varandra (det vill säga de som gått alla kurser). De har dessutom nu föreslagit att danserna som finns ska sluta tidigare för de som inte orkar dansa till sena natten!

Förlåt, nu behöver jag stilla mig lite här. Jag vill inte uppröra er makalösa dansare, ni är ju jättebra på dans och jag förstår att ni tycker det är jobbigt om det raglar runt jätteberusade människor på golvet där ni dansar, men vi andra? Som älskar att dansa till våra få dansband som finns kvar (tack vare den här utvecklingen). Vi som älskar att klä upp oss, sitta på förfest med våra vänner och sedan ta oss till dansstället och ha en fantastisk kväll? Varför får vi inte vara med? Måste vi gå till Kharma? Där kan vi istället trängas med våra barn? Det kan ju vara skoj, men jag är inte så sugen på att se ett uppträdande där artisten har en vägkon, en plastpåse eller en rånarluva över skallen. Men jag kan ju va extra tråkig...

Pumpen, ni var vårt enda hopp. Och nu har ni också börjat med de där konserterna som drar kidsen, istället för oss ”40-50-60-taggare”. Vi är bara välkomna på PRO:s årsfest nu, känns det som. Jag är genuint ledsen och sorgsen.

Och ni dansare som ”äger” dansbanorna nu runt i Sverige vill jag säga: snälla, sluta ta er själva på ett så enormt stort allvar att ni kväver en hel bransch. Ni dansar jättebra och är så duktiga, men öppna era hjärtan och dansgolv så kan vi väl enas igen? Som förr. Gud förbannat så bra det var förr.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa