Moské i Vimmerby kan leda till ökad segregation

Mosképlanerna i Vimmerby får tummen ner av signaturen "Kimi Bergerschen", som ser en risk att segregrationen ökar istället för minskar.
Mosképlanerna i Vimmerby får tummen ner av signaturen "Kimi Bergerschen", som ser en risk att segregrationen ökar istället för minskar.

Att bygga en moské i Vimmerby kan leda till en ökad segregation och separering mellan olika religiösa och etniska grupper i samhället, menar insändarskribenten, i ett nytt inlägg i debatten om mosképlanerna i gamla Preem-macken i Vimmerby.

Insändare 2 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det finns en risk att en separat institution för muslimskt böneställe kan leda till att muslimer och icke-muslimer i Vimmerby inte kommer i kontakt med varandra och att det blir svårare att bygga broar mellan olika delar av samhället.

En annan aspekt är att byggnationen och användningen av en moské kan väcka oro och motstånd bland många invånare. Det kan finnas rädsla för att en moské kan leda till ökade säkerhetsrisker eller att det kan påverka den sociala och kulturella strukturen i Vimmerby på ett sätt som många uppfattar som negativt.

Det är också värt att nämna att Vimmerbys muslimska befolkning är relativt liten, vilket kan väcka frågor om behovet av en egen moské i staden. De 2,6 miljoner kronor som samlades in bland annat via TikTok kan kanske användas på ett mer effektivt sätt för att möta andra behov och utmaningar som rör både muslimska och icke-muslimska invånare. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa