Regeringen raserar den svenska modellen

Egil Bergström och Caroline Axelsson, MP, ser bara två alternativ för att undvika samhällskollaps.
Egil Bergström och Caroline Axelsson, MP, ser bara två alternativ för att undvika samhällskollaps.

Regeringen bryter sönder "den svenska modellen" – nu återstår två alternativ för att undvika en samhällskollaps, menar MP-representanter från Vimmerby och Västervik.

Insändare 6 december 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Om mindre än en månad är det den 20 december. Då har det gått 85 år sedan ”Saltsjöbadsavtalet”. Arbetsmarknadens parter träffades på Grand Hotel i Saltsjöbaden och skapade den ”Svenska modellen”, som har rått på arbetsmarknaden sedan dess. Löner och villkor på arbetsmarknaden görs upp genom avtal mellan arbetsmarknadens parter, utan statlig inblandning. Detta har gynnat hela vårt lands utveckling.

Det har gällt ända tills nu, då den SD-ledda regeringen bryter sönder det, bara för att kunna kasta ut invandrare som arbetar med avtalsenliga löner. Förutom att viktiga samhällsfunktioner som äldreboenden, vård, transporter, dagligvaruhandel och restauranger och så vidare raseras, så innebär det att något som varit en grundsten i vårt fungerande samhälle slås sönder.

För att undvika en samhällskollaps har vi nu två alternativ. Antingen att regeringen återgår till det som gällt och gagnat vårt land sedan 1938, löner och regler på arbetsmarknaden fastställs genom avtal mellan arbetsmarknadens parter. Eller så kan exempelvis två liberala riksdagsledamöter fälla regeringen, och därigenom försöka avbryta liberalernas pågående självmord som riksdagsparti. Efter nyval kan sedan en ny regering, utan Tidöpartierna, tillträda.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa