Parkeringssituationen i Västervik – inget att hurra för

Brist på parkeringsplatser vid sjukhuset och parkeringssituationen i Västerviks centrum gör heller ingen glad, tycker insändarskribenten.

Insändare 13 augusti 2022 06:21
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Undertecknad är bosatt i kvarteren söder om Södra Järnvägsgatan.

Dessa mindre gator används som parkering av sjukhusets personal, (de har sjukhusets parkeringstillstånd på framrutan), varvid de smala gatorna blir svårframkomliga. De blir enfiliga på grund av alla parkerade bilar. Det skapar svårigheter för de fastigheter som har egen parkering på sin tomt, att nå sin egen parkering.

Man kan bli ilsken på de parkerande, men egentligen är det inte deras fel. Orsaken är bristen på parkering för sjukhusets personal. Detta har varit ett kroniskt problem för sjukhuset i många år. Nu har det blivit än värre. Vid samtal med Skanskas personal framkommer det att vid bygget av det nya psykiatrihuset har det försvunnit ytterligare 60 parkeringsplatser.

I byggplanen finns ingen lösning på parkeringsfrågan. Man kunde ju exempelvis byggt ett plan under jord för parkeringen. Istället går det parkeringsvakter och lappar på sjukhusområdet. Jag tycker det är oerhört fräckt, att sjuka patienter i många fall skall få parkeringsböter för att mottagningarna drar ut på tiden. Ska sjukhuspersonalen vara tvingade att betala parkeringsavgift för att jobba? Undra på att det är svårt att anställa folk. 

När man sedan börjar granska parkeringssituationen för Västerviks centrum, så är det heller inget att hurra för. 

• Nya ishallen (multihall). Under våren presenterade kommunen planen för den nya ishallen, som dessutom ska ha en multifunktion, under en av Västervik IK:s hemmamatcher. Då den nya hallen kommer att ta 3 300 personer – mot de drygt 2 500 i den gamla – frågade jag var man skulle lägga parkeringen. Svaret var att det inte skulle bli fler parkeringsplatser. Då den gamla hallen ska vara kvar är det mycket troligt att det blir aktivitet i båda hallarna samtidigt. I planen för den nya ishallen finns parkeringsplats för domare, OB-buss och spelarbuss inplanerade. Var ska det utökade antalet åskådare (800) parkera?

• Stenhamraparkeringen. Idag används Stenhamraparkeringen av både närboende samt av personer som arbetar i det centrala Västervik. Dessutom är det ett grönområde. I maj 2022 fick invånarna i Västervik reda på att man vill bygga 232 bostäder på området. Samhällsbyggnadsenheten vill först utreda parkeringsfrågan. Undertecknad har ej sett svaret på denna utredning, men det ska bli intressant att se hur lösningen blir. Förutom de gamla parkeringsplatserna, ska parkering ordnas för de 232 bostäderna. Jag förutsätter att denna lösning publiceras innan eventuellt avsiktsförklaring. Om ej parkeringsfrågan löses, gräver man dessutom graven för butikerna i Västerviks centrum.

• Jag har dessutom hört att man på parkeringsplatsen framför Ellen Keyskolan skulle vilja bygga ett parkeringshus. Men detta är tillsvidare avstyrt på grund av kostnaderna för de arkeologiska utgrävningarna av den gamla pestkyrkogården. Om detta blir av, vilken förfulning och förtätning av centrum det blir!

Kommer osökt att tänka på Verner Jonssons funderingar i "Gustav Lindströms visa" – kommer ni ihåg?

"Vad är det för ena dårar som härjar i stan, serru? Glada som barn, med sitt sattyg till plan. En prick och en knäpp på näsan, så att han blir bränd, det skulle han ha som river på Lilla Skinnarviks gränd, hej är du med på den? Men titta dig runt omkring, titta noga som fan, för endera dan serru, så river de hela stan. Och sen rusar vi in i mardrömmen av glas och betong, och där sitter vi sen och hurrar och tycker skjortan är trång, är du med på den!"

Det är bra att det är val om en månad.


 
 
 
 
 
 

Ämnen du kan följa