Sveket är mot alla som arbetat hela livet

Replik till ”(V): Svik inte de med lägst pension”.

Insändare 30 april 2022 11:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdagens Vimmerby Tidning skriver Anders Lind från Vänsterpartiet att han hoppas att deras förslag om garantitillägg till pensionen ska röstas igenom när vårbudgeten behandlas i riksdagen. ”Allt annat vore ett svek mot Sveriges pensionärer”, skriver han. 

Förslaget, som även Socialdemokraterna och Miljöpartiet stöder, är däremot ett stort svek mot dem som arbetat för sin pension. Jag har sett företrädare för både S och V i nyhetssändningar påpeka att deras förslag kommer att höja pensionen för mer än varannan kvinna. Vilket också Anders skriver i sin text. I min enfald trodde jag inte att kön var ett kriterium för pension. Inkomstpensionen bygger på vår livsinkomst. Varefter vi arbetar och betalar skatt ökar våra pensionsrätter. Oavsett vilket kön vi har. Den stora bristen i Vänsterns förslag om garantitillägg är att det är ett bidrag och inte har någon koppling till lönearbete. Störst höjning får dem som inte arbetat överhuvudtaget eller ännu värre arbetat svart hela sitt arbetsliv.

 

En annan sak som stör mig är att jag vet att ni i era partier har kunskap om vad som brister i inkomstpensionssystemet. När SPF (Sveriges PensionärsFörbund) i sin tidning Senioren frågade riksdagspartierna hur de tyckte pensionssystemet fungerade fick både S och V höga betyg. Svaren de gav gick helt i linje med vad pensionärsorganisationerna, fackföreningar och pensionsexperter under lång tid krävt. Hade ni svarat att ni vill införa bidrag som garantitillägg och det inkomstpensionstillägg som infördes i höstas hade ni fått bottenbetyg. Om ni genomför det ni svarade SPF skulle inte sju av tio kommunalare behöva någon garantipension utan klara sig på inkomstpensionen. Sverige skulle då inte heller toppa statistiken med fattigpensionärer. 

Sveket mot Sveriges pensionärer, som försökt arbeta ihop en bra pension, faller tungt på de partier som infört dessa bidrag – som dessutom ger mest till dem som inte arbetat. En annan grupp som sviks är de som slitit ut sina kroppar i ofta lågavlönade arbeten, blivit långsjuka och sedan utförsäkrade från sjukförsäkringen. Som för att överleva tvingats till att börja ta ut sin inkomstpension från 61 års ålder. De får en mindre del av garantitillägg och inkomstpensionstillägg, eftersom de inte väntat tills de fyllt 65 år med sitt pensionsuttag.

Innan valet vill jag se att ni kommer med förslag som rättar till bristerna i pensionssystemet och ger rättvisa till dem som arbetat och slitit ett helt arbetsliv. För det är väl dem ni som arbetarparti ska representera?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa