Tack och lov upptäckte jag er i tid

Mörkklädd utan reflex är en dålig idé, tycker insändarskribenten, som också vill slå ett slag för reflex på hunden under den mörka årstiden.
Mörkklädd utan reflex är en dålig idé, tycker insändarskribenten, som också vill slå ett slag för reflex på hunden under den mörka årstiden.

Nu är det dags att plocka fram reflexerna när du ska ut i mörkret, påminner insändarskribenten, som också vill slå ett slag för reflexer på hunden.

Insändare 15 november 2023 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi går nu mot mörkare tider och det blir mörkt redan på eftermiddagen. Därför är det extra viktigt att synas rejält som gångtrafikant i vintermörkret. 

För ett par kvällar sedan var jag ute och körde bil genom ett samhälle i kommunen. Det var mörkt och lite småregnigt. Då såg jag något som rörde på sig, en liten bit framför bilen och det var ett par människor som var ute och promenerade med sin hund, helt mörkklädda. Tack och lov upptäckte jag detta i tid då det fanns tillfredsställande gatubelysning, men risken är överhängande stor att det händer en olycka mellan en bilist och fotgängare om vederbörande inte bär reflex på sig.

Enligt Trafikverket omkommer 30-40 fotgängare årligen och cirka 3 000 gående skadas allvarligt. Med reflex syns man som gående på cirka 125 meters håll i mörker om du möter en bil med påslaget halvljus. Om du har mörka kläder och ingen reflex syns du först på cirka 20-30 meters avstånd från bilen. Vägbanan blir också mörkare vid regn och då minskar gatubelysningens effekt. Därför är det extra viktigt att tänka på säkerheten, både för din egen skull men även för de bilister som du möter. 

Väldigt många gående är idag bra på att synas genom reflexer av olika slag, men det finns några som inte bär reflexer vid promenader. Och lika viktigt som att du syns i trafiken, lika viktigt är det att din fyrbenta familjemedlem syns ordentligt och också bär reflexer.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa