Hultsfreds kommun som allas vindkrafts-bakgård?

Tekniska verken i Linköping vill utreda möjligheterna att bygga vindkraftverk i Hultsfreds kommun. Omvänd logik, menar insändarskribenten som undrar varför inte kommunerna satsar på vindkraft på hemmaplan.
Tekniska verken i Linköping vill utreda möjligheterna att bygga vindkraftverk i Hultsfreds kommun. Omvänd logik, menar insändarskribenten som undrar varför inte kommunerna satsar på vindkraft på hemmaplan.

Tekniska verkens planer på vindkraft i Hultsfreds kommun förvånar insändarskribenten, som undrar varför inte kommunerna satsar på vindkraft i sin egen kommun.

Insändare 14 november 2023 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tekniska verken, Linköpings kommun vill bygga en vindpark – i Hultsfreds kommun. Det här är vindkraftsprojekt nummer sju i vår kommun, om jag räknat rätt. Samtliga externa lycksökare. Vindkrafts-galenskapen i Hultsfreds kommun finner inga gränser.

Fråga 1: Varför bygger inte Linköpings kommun vindparken i den egna kommunen? Varför just Hultsfred? Ska vår kommun bli andra kommuners vindkrafts-bakgård? 

Fråga 2: Varför bygger inte Hultsfreds kommun en vindpark själv, för att producera el åt sina egna invånare?

Gällande alla planerade vindkraftsprojekt i Hultsfreds kommun och omnejd: För mig är det en fråga om "el-rättvisa" och att vända sig mot en exploatering av vår livsmiljö, endast för ekonomiska vinstintressen – eller för att andra kommuner inte vill ha en vindpark inom sitt eget område. Vi, Hultsfreds kommunbor, har i dagsläget inte en enda fördel av alla dessa vindkraftverk som är planerade, men är tvungna att ta hand om alla nackdelar. Vad får vi för det? I-n-g-e-n-t-i-n-g.

Jag har faktiskt inget emot vindkraft i sig – så länge det handlar om att kommunerna själva bedriver sol- och vindkraft för att försörja sin befolkning med el året runt. Lokal självförsörjning med el, vilket dessutom skulle minska sårbarheten mot yttre kriser. Samtliga vindkraftsprojekt som planeras just nu är långt ifrån att säkra den lokala elförsörjningen. Precis tvärtom – skulle det någon gång bli elbrist i Sverige är det här hos oss på landsbygden som lamporna kommer släckas först, samtidigt som kanske ett 100-tal vindkraftsanläggningar snurrar friskt i vårt närområde. 

Den el som produceras där går någon helt annanstans. Hultsfreds kommun har 14 000 invånare och cirka 9 000 hushåll. Det skulle räcka med 3-5 sådana vindkraftsanläggningar för att säkra elförsörjningen för samtliga invånare. Alla kommuner och regioner borde få krav på sig att säkra sin egen elförsörjning. 

Det pratas mycket om "solidaritet" i detta sammanhang. Att vi på landsbygden ska vara solidariska med storstads- och industriregionerna som behöver omåttligt med energi. Men är storstads- och industriregionerna solidariska med oss, någon gång? 

Solidaritet fungerar endast ömsesidigt.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa