Turerna kring röntgens vara eller inte vara i Vimmerby

I mina öron låter det som att bemanningen av röntgen i Vimmerby ska vara löst inom en mycket snar framtid. De tre rutinerade medarbetarna söker jobbet på röntgen i Vimmerby och kommer överens med verksamhetsledaren om att jobba två eller tre dagar i veckan, och inget mer. Slutet gott allting gott, eller?

Krönika 28 januari 2023 08:20
Detta är en ledarkrönika.

Våren 2021 blev Vimmerby Tidning tvingade att dela ut tidningen med posten på olika adresser runt Krisdala. För det tiotal prenumeranter som drabbades blev det mesta sämre på det att de inte fick tidningen på morgonen som de var vana vid. Den kom först runt tre på eftermiddagen och på lördagarna kom den inte alls. Den kom först på måndagen. En klar försämring alltså.

På tidningen resonerade vi om det inte fanns något vi kunde göra. Den naturliga lösningen var att föreslå prenumeranterna att gå över till e-tidningen. Den finns att läsa redan runt midnatt om någon har svårt att sova. Med en läsplatta slipper man också gå ut när det som nu är mörkt, vrångt och kallt. En annan fördel är att texten går att förstora om man tycker texten är för liten. Men – man får ingen trycksvärta på fingrarna och det prasslar inte när man bläddrar. Jag skulle vanvördigt också kunna lägga till att det är dumt att tända i spisen med en läsplatta.

Vimmerby Tidnings platschef Christian Ingemarsson och jag tänkte till och kom på att sätta upp två brevlådor utmed utdelningsrutten så att våra tidningsläsare åtminstone hade möjlighet att åka och hämta tidningen på lördagarna. När jag snart två år senare pratar med Marie Svensson på Svensk Hemleverans berättar hon att tilltaget är uppskattat, men att det under vintertid inte är så många som nyttjar möjligheten, och det är begripligt. Likafullt letade vi efter en nästbäst lösning istället för att ge upp och resignera.

 

Det finns flera exempel där man med små medel och liten arbetsinsats kan förbättra och till och med rätta till. Ett sådant är bemanningen på röntgen på Vimmerby hälsocentral. Som Vimmerby Tidning kunnat berätta finns det tre personer, med rätt kompetens, som kan och vill gå in och bemanna röntgen två, tre dagar i veckan. Samtliga är pensionerade, vilket borgar för lång erfarenhet. Det skulle göra att invånare i Vimmerby med omnejd slipper omaket att åka tur och retur till Västervik. 

undefined
Det finns rutinerade röntgenmedarbetare som erbjudit sig att bemanna röntgenmottagningen i Vimmerby några dagar i veckan. Verksamhetschefen säger att det viktiga är att de söker arbete, så kan omfattningen diskuteras senare. "I mina öron låter det som att bemanningen av röntgen i Vimmerby ska vara löst inom en mycket snar framtid", skriver Daniel Söderqvist.

En av de pensionerade röntgensjuksköterskorna, Roland Metz, skrev förra veckan en insändare i Vimmerby Tidning där han kunde berätta att han erbjudit sig att jobba två eller tre dagar i veckan. De två andra pensionerade röntgenmedarbetarna har erbjudit sig samma sak. I insändaren skriver Roland Metz att det svar han fick från verksamhetschefen Per Malcherek var att han då skulle jobba de övriga dagarna i Västervik. Fast det var inte det erbjudandet gick ut på. Vad Metz och de två andra föreslog var att de kunde hoppa in så röntgen ska kunna hållas öppen i Vimmerby. Bara det, inget annat, men mycket gott så.

När Vimmerby Tidning når Metz under torsdagen är han uppgiven och menar att det inte är någon idé att gå vidare. Som jag förstår reporter Jimmy Karlssons återgivande så menar Metz att det är ett slöseri med tid att försöka få Per Malcherek att lyfta blicken och se en tillfällig lösning, istället för ett olösligt problem. Men när samme reporter ringer verksamhetschefen för röntgen i Västervik och Vimmerby säger han att det viktiga är att de tre röntgensjuksköterskorna söker arbete så att de därefter kan diskutera omfattningen av jobbet.

Och det låter utan tvekan mycket lovande. I mina öron låter det som att bemanningen av röntgen i Vimmerby ska vara löst inom en mycket snar framtid. De tre rutinerade medarbetarna söker jobbet på röntgen i Vimmerby och Malcherek kommer överens med dem om att jobba två eller tre dagar i veckan under den tid det tar för Malcherek att rekrytera nya medarbetare. Jag tycker det är en lysande idé i all sin enkelhet. Det är också bra att prestigen ser ut att ha lagts åt sidan för allas bästa.

 

Christian Ingemarsson och jag gjorde ett stort fel när vi satte upp en av brevlådorna. Det var sommar och vi fick för oss att lådan skulle passa bra på baksidan av anslagstavlan vid kyrkan. Det gjorde den också, och sommartid är det ingen dum placering. Vintertid blir det däremot problem, om det kommer en del snö. Då plogas snön upp emot anslagstavlan och det blir svårt att både att lägga i tidningarna och att hämta dem. Det borde vi tänkt på. Vi bör alltså göra om och göra rätt. Och det ska man inte vara rädd för.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa