Valet är viktigt, värdefullt och fantastiskt roligt

Att jobba som journalist när det är val är roligt, inspirerande – och mycket stressigt, framför allt på valkvällen. När jag räknar efter har jag bevakat sex svenska val, två i El Salvador, ett i Venezuela och inledningen på ett i Mexiko. Alla har haft sin egen karaktär eftersom varje val på sätt och vis är unikt.

Krönika 3 september 2022 09:00
Detta är en ledarkrönika.

Det första svenska valet gjorde jag åt Corren i Vadstena 1998. Vi hade redaktionen bredvid Socialdemokraternas partilokal och även om de höll valvakan någon annanstans fanns det partifunktionärer på plats så det var lätt att kila över och få en snabb kommentar. Om jag minns rätt fanns en vallokal i Rödtornet, också den runt hörnet från redaktionen. Det var alltså relativt lättarbetat.

 

Mitt första val utomlands var i El Salvador våren 2004. Opinionsmätningarna visade på ett ytterst jämt val mellan vänsterns och högerns presidentkandidater. Ett dygn innan valdagen inträdde la ley secca, den torra lagen, alltså att all försäljning av alkohol stoppades. Skälet till att förbjuda alkohol ett dygn innan och ett dygn efter valet är för att undvika bråk och eventuella kravaller. Latinamerikansk erfarenhet visar att människor, alkohol och heta valkänslor är en dålig kombination. Lagen gjorde att gatorna blev relativt folktomma på kvällen och många restauranger höll stängt. Vissa restauranger höll emellertid öppet för stamkunderna och alkoholen serverades lite diskret i plastmuggar och kaffekoppar.

Kollegan Jon och jag hade sökt oss till en liten restaurang som serverade en alldeles enastående fisk- och skaldjurssoppa. Vanligen satt man utomhus, men nu på valdagen fick gästerna sitta inne i den trånga lokalen. Dörren var stängd och ibland hyssjade etablissemangets matrona åt gästerna att de inte fick vara så högljudda. ”Por favor”, hyssjade hon. ”Ni måste vara tysta så inte polisen kommer.”

Den lilla TV:n var uppallad på bardisken och visade kanal 12:s valbevakning. Enligt kanalen ledde vänsterkandidaten Schafik Handal ganska stort. På restaurangen rådde det delade meningar om det var bra eller dåligt. Två unga tjejer var nära till gråt och pratade om diktaturens Kuba, medan andra ryckte på axlarna och bad om påfyllning i plastmuggarna. El Salvador var starkt polariserat, det vägde jämnt, och de två visionerna om vad som var bäst för landet var väsensskilda.

När vi senare gick hem till mig för att fortsätta följa valet bytte vi till en annan kanal och där var det högerkandidaten som ledde och tycktes gå mot en klar seger. När slutresultatet kom in visade det sig att högerns kandidat vunnit komfortabelt. Kanal 12 hade haft oerhört fel. De förklarade det med att kanalen gjort sina vallokalsundersökningar på morgonen och att det var företrädesvis då som vänsterns anhängare hade röstat. Ganska oprofessionellt. Vid nästa presidentval fem år senare vann den man som lett kanal 12:s valvaka. El Salvador är ett litet land. 

 

undefined
Valet närmar sig och snart vet vi vilka som ska styra Sverige de kommande åren. Vimmerby Tidnings valbevakning ger dig mera kött på benen för att göra det val som passar dig bäst.

Imorgon om en vecka är det dags för människor i Sverige att gå till valurnorna. Då avgörs vilka som ska styra Sverige, och vilka som ska styra Vimmerby och Hultsfred de kommande fyra åren. Vimmerby Tidning har under veckan publicerat längre intervjuer med partiernas förstanamn på valsedlarna. Fler kommer under nästa vecka. Vi har även gjort TV-klipp med förstanamnen där de får svara på några snabba frågor. De publicerar vi nästa vecka. Allt för att ge er läsare den information ni behöver för att göra det val som passar er bäst.


 
 
 
 
 
 
Daniel Söderqvist krönika

Daniel Söderqvist: Att göra om och göra rätt är ingen fråga om prestige • Ett fint exempel på hur bra journalistik kan fungera

Att göra om och göra rätt är ingen fråga om prestige • Ett fint exempel på hur bra journalistik kan fungera

Daniel Söderqvist: Att sätta bo och förstå att "här blir jag" • Många tillfälliga boenden innan jag hittade hem

Att sätta bo och förstå att "här blir jag" • Många tillfälliga boenden innan jag hittade hem
Visa fler
Ämnen du kan följa