6 bästa tipsen – så kan du sänka din elkostnad

21 april 2022 16:19

I tider där elpriserna rusar kan det vara god tid att se över dina elkostnader. Och det behöver inte vara förenat med stora uppoffringar – här bjuder vi på Advisa på några enkla tips för att du ska kunna spara pengar varje månad.

De senaste åren har de skenande elpriserna fått stor uppmärksamhet i media, och många har märkt av hur elkostnaderna för hushållet mångdubblats.

Är du en av dem? Då kan det vara hög tid att fundera över vilka knep du kan ta till för hålla nere på elkostnaderna. Det är inte bara bra för din plånbok utan även för miljön.

Elen är såklart heller inte det enda stället du kan spara pengar genom att vara ekonomiskt kunnig. Vill du lära dig mer om privatekonomi för att göra fler smarta val med dina pengar ska du spana in Advisas ordlista! Här finns förklaringar för allt stort och smått som rör din ekonomi.

Nu till eltipsen!

1. Släck lamporna

En klassiker – men lätt att glömma av. Du kan spara så mycket på att vara noga med att släcka lamporna i rum du inte vistas i. Det kan också vara värt med en engångsinvestering på en rörelsesensor eller timer, som kommer ihåg att släcka lamporna när du själv inte gör det.

Du bör också byta till lågenergilampor!

2. Skaffa vattensparande kranar

Också en viss investering, men vattenbesparande kranar och duschmunstycken kan faktiskt halvera din vattenanvändning! Tänk också på att inte duscha för länge – och att ett bad förbrukar ungefär tre gånger så mycket vatten som en dusch.

3. Ändra temperatur på kyl & frys

I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18. Varje extra grad kallare ökar faktiskt energianvändningen med runt fem procent!

Tänk också på att frosta av frysen regelbundet. En igenfrostad frys drar nämligen mer energi än en avfrostad.

4. Stäng av apparater

Vill du sänka dina elkostnader är stand by-läget en lömsk bov. Alla apparater som står i stand by i stället för att vara helt avstängda drar onödig energi.

Börjar du stänga av dina apparater helt kan du spara mellan 10 och 20 procent av ditt hushålls elförbrukning!

Använd en grenkontakt så du smidigt kan stänga av många apparater samtidigt. Dra även ut laddare till mobiltelefon och dator när de inte används – så länge de sitter i drar de nämligen ström.

5. Sänk inomhustemperaturen

Kanske låter brutalt att man ska gå runt och frysa, och det är såklart inte det det handlar om. Men kanske kan du tänka dig att ha någon grad kallare hemma? Då finns det pengar att spara.

För varje grad du sänker temperaturen med sparar du fem procent av elförbrukningen. Har du rum du vistas mer sällan i? Stäng av elementen i dessa och stäng dörren till dem.

6. Tänk på hur du använder disk- och tvättmaskin

Kör alltid fulla disk- och tvättmaskiner för att spara på elanvändningen. Tvätta helst i 40 grader i stället för 60 för att spara ytterligare.

Hängivna sparare kör sina maskiner på kvällen och natten när elen är som billigast.

Så hur mycket sparar man på att sänka elkostnaden?

Det är såklart väldigt svårt att säga exakt hur mycket du sparar på att göra ovan saker i ditt hem. Är du intresserad så korrigera en sak i taget och håll koll på dina elräkningar  - så kommer du enkelt se exakt hur många kronor du sparar. 

Lycka till med sparandet!

Från

Advisa.se