Mobiloperatörer som erbjuder 5G-abonnemang

15 mars 2022 10:21

Nu när 5G-tekniken på allvar har börjat rullas ut i landet är det många som efterfrågar den. Alla stora mobiloperatörer erbjuder idag abonnemang med stöd för 5G och de säljer även mobiler som går att använda med abonnemangen. 

Idag är det endast de operatörer som äger sina egna nät som erbjuder 5G-abonnemang. 5G-nätet är inte designat för att ersätta 4G-nätet, utan det sistnämnda förbättras samtidigt som 5G-nätet byggs ut. Men den supersnabba surfningen gör att fler kommer att välja 5G i framtiden.

Eftersom det går att surfa supersnabbt med 5G rekommenderas det att välja mobilabonnemang som har stora eller obegränsade surfmängder. Samtliga abonnemang som beskrivs i den här artikeln har ingen bindningstid, fria samtal, SMS och MMS inom Sverige. 

För att läsa en mer ingående jämförelse av de olika abonnemangen rekommenderas ett besök hos jämförelsesidan Mobili. Där kan du även hitta aktuella erbjudanden som alltid är uppdaterade.

Tele2

Tele2 har tre abonnemang där 5G ingår: 25 GB, 50 GB och obegränsat.

Idag levererar Tele2 5G-hastigheter i över 30 städer och stora delar av Stockholm. Tele2 var först i Sverige med att lansera publikt 4G och 5G. Förutom ambitionen att låta hela Sveriges befolkning få tillgång till 5G-surfning, arbetar Tele2 med 5G-lösningar för sakernas internet och fjärrstyrda enheter.

Tre/3

Tre låter sina kunder välja mellan tre olika abonnemang som har stöd för 5G. Obegränsat, 50 GB och 15 GB.

Ungefär 16 procent av Sveriges befolkning har tillgång till Sveriges befolkning via Tres nät. De har sedan starten byggt cirka 400 nya master och planerar att bygga fler i framtiden. Idag finns det täckning i olika områden i Göteborg, Stockholm, Uppsala, Västerås, Helsingborg, Lund och Malmö. Även om du har ett abonnemang med stöd för 5G kan du även använda 3G- och 4G-nätet. Du står därför aldrig utan täckning.

Telia

Alla Telias abonnemang har stöd för 5G. Det går att välja abonnemang med 3 GB, 15 GB, 40 GB och obegränsat där abonnemang hos C More eller C More och Netflix ingår.

Telia har byggt ut sitt 5G-nät sedan maj 2020 och idag har 42 tätorter täckning genom Telias nät. Deras mål är att 90 procent av befolkningen ska nås av det senast 2023. Miljardsatsningen omfattar 8 400 basstationer och utbyggnaden görs i samband med Ericsson. Slutmålet är att 99 procent ska täckas av 5G-nätet.

Telenor

Telenors olika mobilabonnemang som är redo för 5G är 30 GB, 75 GB och obegränsat.

Även Telenor är i full fart med att bygga ut sitt 5G-nät och har satt igång på 37 orter. De har redan lanserat i Stockholm, där de redan nu kan erbjuda 5G-surf i 1Gbit/s-hastighet nästan överallt inom Stockholms tullar. Enligt Telenor kommer 90 procent av befolkningen kunna surfa på deras 5G-nät.

Från

mobili.se