Oscarsgalan 2022: favoriter att vinna bästa film

4 mars 2022 16:00

Den 27 mars 2022 kommer den 94:e Oscarsgalan att äga rum på Dolby Theatre i Los Angeles. Det är Academy of Motion Picture Arts and Sciences som står bakom galan. På galan kommer de bästa insatserna inom filmbranschen mellan den 1 mars och den 31 december 2021 att hedras. 

Det finns sammanlagt 24 olika kategorier där vinnare inom varje kategori ska koras. Några exempel på kategorier är bästa kvinnliga / manliga biroll, bästa kostym, bästa klippning, bästa film med flera. 

Tre storfavoriter bland de nominerade 

Oscarspriset för bästa film är ett av de mest åtråvärda priserna man kan vinna. Flera av filmerna som man spår har en bra chans till vinst har inte ens haft en officiell biopremiär än. 

Det finns några filmer som är favorittippade. Spelbolaget Casumo Casino ger oddset 1.46 på storfavoriten The Power of the dog. Därefter följer Belfast med odds 3.65 samt West Side Story på 8.00.

The Power of the Dog

Storfavoriten enligt spelbolagen för bästa film är västernfilmen The Power of the Dog. I filmen kan vi se den kända skådespelaren Benedict Cumberbatch i den manliga huvudrollen och Kirsten Dunst i den kvinnliga. Filmen är baserad på en roman av Thomas Savage. 

The Power of the Dog handlar om två rika bröder som driver en stor ranch med många cowboys. George är den förnuftiga affärsmannen, medan Phil är den kaxiga machobrodern. George gifter sig med änkan Rose och tar med henne och hennes son till ranchen för att bo där, något som brodern inte alls är nöjd med och han gör deras liv till en pina. 

Belfast 

Filmen Belfast är den tredje av storfavoriterna och den är regisserad av Kenneth Branagh. Handlingen är om en ung pojkes uppväxt efter de oroligheter som fanns i Nordirland under 1960-talet. Belfast har visats på några filmfestivaler och blev även folkets val på Torontos internationella filmfestival. 

West Side Story

Steven Spielbergs West Side Story är en annan favorittippad film. West Side Story var till en början en banbrytande Broadway-show med premiär 1957. Nu har Spielberg gjort en nyinspelning på den klassiska West Side Story, där inspiration hämtats från Romeo & Julia. Handlingen utspelar sig på gatorna i New York på 1950-talet.

Övriga nominerade filmer 

Till de övriga filmerna som blivit nominerade till årets bästa film hör tittarfavoriten Dune, Netflix-succéen Don’t Look Up, samt King RIchard, Licorice Pizza, CODA, Drive My Car och Nightmare Alley. Dessa alla har i skrivande stund 20.00 i odds hos Casumo.

Sveriges bidrag till Oscarsgalan

Sveriges bidrag till Oscarsgalan i kategorin för bästa internationella film är Ronnie Sandahls film Tigrar. I huvudrollen ser vi Erik Enge som redan hyllats för sin prestation. 

Tigrar är en verklighetsbaserad drama som handlar om Martin som bara har ett mål, att bli fotbollsproffs. Han värvas till ett italienskt lag och drömmen blir snarare en mardröm. Strävan av att hela tiden bli bättre ökar, samtidigt som han faller djupare in i en depression. 

Från

casumobonus.se