Annonssamarbete med Motorsport

Så fungerar vinterservice av robotgräsklippare

Motorsport i Vimmerby servar robotgräsklippare.
Motorsport i Vimmerby servar robotgräsklippare.

Under sommarmånaderna jobbar klipparen för fullt och på vintern behöver den ses över och tas om hand. Robert Arvidsson jobbar på Motorsport i Vimmerby och berättar mer om service och underhåll av robotgräsklippare.

Native 1 november 2023 01:00
Detta är ett annonssamarbete.

Allt fler robotgräsklippare gör entré på marknaden och i butiken hos Motorsport i Vimmerby. De tekniska lösningarna blir bättre och allt fler villaägare och husföreningar ser fördelar med att låta en robot göra jobbet, en robot man kan styra direkt från mobiltelefonen.

– Det är lätt att använda en robotgräsklippare och många är ute efter bekvämligheten som det innebär att låta en robot göra jobbet. Många har sina robotgräsklippare uppkopplade på mobiltelefonen via en app, säger Robert Arvidsson på Motorsport i Vimmerby. 

undefined
Robert Arvidsson på Motorsport i Vimmerby visar upp Honda Miimo robotgräsklippare.

Med en app kan man sköta i stort sett allt från mobiltelefonen. Det finns som standard i dyrare maskiner och annars kan man komplettera med en modul till nästan alla modeller.
– Du kan till exempel sätta scheman för klipptider, bestämma vilka dagar och områden klipparen ska gå och hur lågt den ska klippa gräset.

Motorsport i Vimmerby kommer ut och fräser spår, lägger kabel, gör grundinställningar och startar upp. När robotgräsklipparen lämnas in på service görs en grundlig säkerhetskontroll, rengöring och batteriet ses över.

Chassi, mjukvara och elektronik kontrolleras och knivar och filter byts ut. När man köpt en robotgräsklippare får man ett meddelande om servicepaket med rekommendation från butiken.

undefined
Det är viktigt att både laddstation och klippare fungerar och kan kommunicera med varandra.

– Vi har tre olika paket till våra kunder. I det första paketet ingår bland annat service, rengöring och programvaruuppdatering. I det andra paketet har vi adderat underhållsladdning och vinterförvaring, något som efterfrågas allt mer. Och i det tredje paketet åker vi även ut och hämtar klipparen, vinterförvarar och gör uppstart på plats på våren, förklarar Robert.

Läs mer om service av robotgräsklippare här

Han berättar att de börjat rekommendera kunderna att lämna in både robotgräsklippare och laddstation på service. 
– Är det något fel på laddstationen så försvinner signalen mellan station och klippare och då kan inte roboten jobba. Jag har sett att en del har laddstationen ute även på vintern, men det ska man inte ha. Då är det bättre att ta in den och isolera kablarna i backen. Har du inte valt ett paket med vinterförvaring ska du förvara den inomhus, gärna där det är torrt. 

undefined
Motorsport i Vimmerby servar robotgräsklippare.

Som med alla maskiner som jobbar med kedjor eller knivar är det viktigt att tänka på säkerheten. 
– Robotgräsklipparen har en krocksensor som gör att den stannar och backar om karossen går emot något hinder. Se till så att det inte finns några leksaker eller lösa föremål på tomten eller att vattenslangen ligger kvar i gräset. 

En annan viktig sak att tänka på är hur man ska göra om det börjar åska i närheten eller direkt över tomten.
– När det åskar rekommenderar vi att man drar ur strömkontakten och tar bort roboten från laddstationen. Ska man vara riktigt på den säkra sidan ska man koppla från slingan till stationen. Om blixten slår ner kan både transformator, laddstation och kretskort gå sönder, säger Robert.

Hur högt gräs kan den klippa?
– Hur högt gräs en robot klarar av att klippa beror på modell, men generellt kan man säga att klipparen klarar av mer än man tror. Ställer man ut klipparen i högt gräs bör man ställa upp klipphöjden för att sedan sänka den efterhand.

Hur länge kan den klippa?
– Det beror också på märke och modell, men även hur man ställer in klippschemat. Det viktigaste är att man har en robot i rätt storlek och som är avsedd för ytan på sin tomt.

Här hittar du fler robotgräsklippare från Motorsport 

undefined
Hos Motorsport i Vimmerby finns både robotgräsklippare, gräsklippare och annan kringutrustning för gräsklippning från de största tillverkarna.
Mer info:

VIMMERBY
Öppettider: Måndag - fredag 8-18, lördag 10-14
Tel: 0492-134 60
Adress: Sevedegatan 5

Besök butikens hemsida: www.motorsport.se
 

Den här annonsen är producerad av en kommersiell skribent. Den är alltså inte skriven av någon av våra journalister på Kinda-Posten.