ALV:s vd om överklagan: "Viktigt att få frågan prövad"

Principiellt viktigt – men höstsäsongen är körd. ”Vi tror att vi har ganska stora chanser att få rätt, annars hade vi inte prövat det här”, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld, som inte finner sig i polisens beslut.

Vimmerby 20 juli 2020 08:59

Astrid Lindgrens Värld överklagar Polismyndighetens nya bedömning,  att flera samtidigt pågående teaterföreställningar ska betraktas som en samlad allmän sammankomst och att en begränsning på 50 åskådare gäller. Parken har en yta på 180 000 kvadratmeter. Det finns nio teaterscener spridda över parken på avstånd från varandra. Hela ärendet kan kokas ner till frågan "vad är en allmän sammankomst?".

– Vi tycker det är en märklig tolkning och en felaktig bedömning av allmän sammankomst och ordningslagen. Vi anser att 50 personer på ett ställe och 50 personer på ett annat ställe 300 meter bort, utomhus, inte kan räknas samman. Räknar man på det sättet skulle det vara svårt för svenska kyrkan att ha gudstjänster i klockan 10 på söndagar, säger Jocke Johansson.

Astrid Lindgrens Värld överklagar till förvaltningsrätten för att få tydliga riktlinjer för framtiden. Bolagets vd förklarar att det inte funnits några tveksamheter från deras sida - det som gjort att beslutet dragit ut på tiden till sista dagen det var möjligt att överklaga är internerna diskussioner med juridisk expertis på hur överklagan ska framställas i den här tvisten.

– Vi tycker det är viktigt att få frågan prövad, hur man kan räkna ihop sammankomster på en yta och få det till en. Som vi läser det har polisen i sitt beslut skapat ett nytt uttryck, samlad allmän sammankomst, där man räknar ihop fler sammankomster till en.

Vad skulle det betyda för er om ni får rätt?

– Rent konkret ett säkerställande för framtiden att kunna spela fler scener samtidigt i vår park, jag tror också det är viktigt för branschen rent generellt, eftersom polisen gör en tolkning jag inte tror var avsikten med riktlinjerna från regeringen.

Astrid Lindgrens Värld räknar med en förlust på 120 miljoner på årsbasis. Att driva juridisk process kostar också en hel del pengar.

– Klart det kostar pengar, men i förhållande till hur viktig frågan är, är det väl investerade pengar.

Hur stora chanser har ni att få rätt?

– Ganska stora, tror vi. Annars hade vi inte prövat det här.

Men något utrymme att kicka igång en höstsäsong lite snabbt, om förvaltningsrätten skulle ge temaparken rätt, finns inte.

– Inte i nuläget. Vi har tagit beslutet att stänga året ut och tar sikte på 2021.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Rebecca Forsgren Malmström

Ämnen du kan följa
coronautbrottet - turism
Vimmerby

Glädjebeskedet för ALV: "Man har hörsammat oss"

Mariannelund

Roselli: "Hela året har varit som en berg- och dalbana"

Vimmerby

Polisen vill ha mer tid för ALV-dom: Så säger rätten

Vimmerby

Därför är det oklart om Vimmerby får ny turistchef

Vimmerby

Besöksnäringen sätter sitt hopp till Lööf

Visa fler
Läs mer!
Vimmerby

Glädjebeskedet: ALV vinner publikfrågan i rätten

Vimmerby

Hotet mot ALV: "Det kan bli verklighet"

Vimmerby

Jocke Johansson: "ALV tål inte en stängd sommar till"