Nytt bekräftat fall i VH: "Fått mycket respons"

Ännu en spelare har bekräftats vara smittad av covid-19 i Vimmerby Hockey. Här berättar sportchefen Morgan Persson om reaktionerna efter beslutet som togs att vägra spela matchen mot Nybro i onsdags: "Det är många som hört av sig".

Vimmerby 27 november 2020 13:12

Efter några jobbiga och ovissa timmar tog Morgan Persson beslutet att vända spelarbussen strax innan laget anlände till Nybro. Matchen skulle inte spelas. Regelverket sa en sak. Förnuftet ett annat. 

– Jag ångrar inte beslutet för en sekund. Det enda är väl i så fall att vi släppte iväg bussen, men utifrån läget där och då kände jag mig tvingad. Jag ringde förbundet från klockan ett och framåt, men de svarade inte. Direktiven var att vi skulle spela matchen, men jag valde att inte följa regelverket som finns, säger Persson ett par dagar efter den minst sagt kaotiska eftermiddagen. 

Vimmerbys sportchef fortsätter:

– Jag grundade beslutet efter hälsoläget och min roll som ytterst ansvarig för gruppen. Jag tänkte på allas säkerhet, vår egen, Nybros och funktionärernas. Det fanns inget annat att göra än att ställa in matchen. Utifrån ett samhällsperspektiv känns det rätt. Vi vill definitivt inte bidra till en ökad smittspridning till andra områden.

 

Morgan Persson berättar också att de var i kontakt med Nybro om att de ville ställa in matchen på grund av det rådande läget med två bekräftade fall av covid-19 och där dessutom andra hade symptom. 

– Vi har alltid haft ett gott samarbete och en bra dialog med Nybro, men det här var märkligt. Mer än så vill jag inte säga. Men hade det varit tvärtom, att Nybro hade konstaterade fall, hade jag aldrig tillåtit att vi skulle ha spelat match mot dem. Jag hade inte ens velat släppa in dem innanför "50-skyltarna". 

Vad har ni mött för reaktioner av ert agerande?

– Det är väldigt många som har hört av sig, på telefon, mejl och SMS. Många är för mig helt okända människor. Övervägande har responsen varit otroligt positiv och stöttande. Det värmer jättemycket att de visar sin uppskattning. De anser att vi gjorde helt rätt när vi vägrade att spela. 

Vad tycker spelarna?

– De är väldigt tacksamma att vi tog det beslut som vi gjorde. Vi har fått full stöttning från truppen. Vi har också ledare runt omkring som är i riskgruppen och vi ska verkligen inte gambla med deras hälsa. Det vore direkt oansvarigt. 

Vad händer nu och framöver?

– Jag har varit i kontakt med smittsskyddsläkaren i Kalmar län och berättat om vårt agerande och hur vi tänkte. Hon hade stenkoll på vad som hade hänt och stod hundraprocentigt bakom vårt beslut. Det kändes jäkligt bra att få en bekräftelse därifrån.

 

Nu har Vimmerby Hockey tre spelare som är bekräftat smittade av covid-19. Några uppvisar även symptom. På söndag ska alla spelare testas igen. Matchen som skulle ha spelats mot Hanhals är sedan tidigare flyttad. Hanhals är också hårt drabbat av corona. 

Risken är uppenbar att Vimmerby Hockey får böter och en walkover-förlust mot Nybro. 

– Vi ska lämna in ett yttrande till tävlingsnämnden senast måndag, som sedan ska ta ett beslut på onsdag. Oavsett vilket så kommer vi att gå stärkta ur det här. Vi kan se oss själva i spegeln och gå rakryggade och känna att vi gjorde rätt. Sedan får man hoppas att det här är en match som kommer att avgöras på isen – och inte vid skrivbordet. Jag kan också tycka att det är märkligt att det verkar finnas olika regler för SHL, Allsvenskan och Hockeyettan när det gäller hur många spelare som ska vara bekräftat smittade för att en match ska ställas in. 

Vimmerby Hockey

Morgan Persson

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Torbjörn Allvin

Ämnen du kan följa
Vimmerby Hockey
Ishockey

Plus och minus i statistiken för VH

Ishockey

Listan: Så stor vinstprocent har Vimmerbys huvudtränare

Ishockey

Här gör bjässen från Kanada sitt första pass: "Roligt"

Ishockey

Backman om uppbrottet: "Jag bad inte om det här"

Ishockey

Backen lämnar VH – bara dagar innan Allettan startar

Visa fler
Läs mer!
Ishockey

Centern om VH:s svårigheter: "Det bara låser sig"

Ishockey

Plus och minus i statistiken för VH

Ishockey

Forceringen räckte inte: "Jag ville se en reaktion"

Ishockey

Fem punkter från VH:s derbyförlust mot Nybro Vikings

Ishockey

BETYGEN: Tre spelare som gjorde en bra insats i VH

Visa fler