Publiktaket kvar på 50: "Det finns goda skäl"

Publiktaket i Östergötland kommer inte att höjas utan blir kvar på max 50 personer. Det beslutade länsstyrelsen under torsdagen.

Under torsdagens presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum meddelade landshövding Carl Fredrik Graf att publiktaket i länet ligger kvar på 50 personer.

Under torsdagens presskonferens på Katastrofmedicinskt centrum meddelade landshövding Carl Fredrik Graf att publiktaket i länet ligger kvar på 50 personer.

Foto: Victor Bomgren

Östergötland2020-10-29 16:40

Det var förra veckan som regeringen gick ut med beskedet att publiktaket på kultur- och idrottsevenemang i Sverige från och med den 1 november skulle höjas från 50 till 300 sittande personer.

Men efter att Folkhälsomyndigheten och Region Östergötland under torsdagen kom med nya allmänna råd för länet fattade länsstyrelsen i linje med detta ett eget beslut om publiktaket; nämligen att det ligger kvar på max 50 personer.

– Det finns goda skäl till det. Vi bedömer det som väsentligt mycket klokare att hålla fast vid den linje som råder i dag för att sedan eventuellt, om insatserna går bra, kunna höja taket längre fram. Snarare det än att först öka taket enligt de nationella reglerna och sedan tvingas sänka här i Östergötland, sa landshövding Carl Fredrik Graf på torsdagens presskonferens.

Att beslutet kommer att leda till stor besvikelse inom kultur- och idrottsvärlden sa sig Graf förstå, men han hoppas och tror att det på längre sikt ska resultera i något bättre.

– Vi måste se hela perspektivet, att det här kan leda till en bättre situation längre fram. Det är en preventiv åtgärd, det är så det ska ses.

Länsstyrelsens beslut sträcker sig från den 1 november till den 22 november, alltså parallellt med Folkhälsomyndighetens nya, skarpare riktlinjer.

– Är det så att Folkhälsomyndigheten i ett senare skede bedömer att vi måste förlänga de allmänna råden så kommer länsstyrelsen också ta ställning till om vi måste förlänga beslutet beträffande publiktaket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!