Förskolan blir sju miljoner billigare: "Kärvare tider"

Bygget av den nya förskolan blir sju miljoner billigare efter en ny upphandling. Konkurrensen har hårdnat om jobben, och där här gången fick man in nio anbud.

Hultsfred 10 juni 2020 11:00

Vinnare i kampen om jobbet med den nya förskolan i Södra Ekeberg blev Växjöbaserade Serneke som tog hem anbudet sju miljoner billigare än det tidigare anbudet, som överklagades. 

– Då skickar man ändå med en solcellsanläggning på affären, säger kommunalrådet Lars Rosander (C).

Han räknar med att bygget kan bli en månad försenat på grund av det här överklagandet, men att det finns ganska goda chanser att bygga i fatt. På ett års planerad byggtid hinner det hända mycket.

Det är dock lite väl tidigt att ropa hej, det är fortfarande några dagar kvar på den tio dagar långa överklagandeperioden. Så det kan fortfarande hända saker.

 

Kommunen har en totalbudget för det här projektet på strax under 100 miljoner kronor, varav själva bygget enligt anbud kommer att kosta 63 359 000 kronor.

– Det verkar vara lite kärvare tider för byggbranschen, säger Lars Rosander, vid förra upphandlingen fick vi in fyra anbud. Den här gången kom det in nio. Konkurrensen om jobben har hårdnat och det pressar priset.

Av de inkomna anbuden har kommunen alltså tilldelat Växjöbaserade byggföretaget Serneke det projektet. 

– Det är ett av de större byggföretagen i landet, säger Rosander, även om de varit här och jobbat tidigare, säger Rosander.

Kommunstyrelsens arbetsutskott har också beviljat starttillstånd för bygget, så snart överklagandetiden gått ut kan företaget dra igång så fort man kan.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa