Plågade ihjäl igelkott - nu får han sin dom

Han sparkade igelkotten framför sig i upp till 150 meter. Nu får den 30-årige Vimmerbybon sin dom. En händelse som väckte avsky och vrede.

Hultsfred 12 juni 2020 15:09

Händelsen inträffade 31 augusti förra året på Strandpromenaden i Hultsfred, i närheten av järnvägsstationen. Mannen erkände att han gjort sig skyldig till att ha sparkat igelkotten som om det vore en fotboll, i kanske 100 - 150 meter på strandpromenaden.

Tingsrätten slår fast att han på så sätt vållat igelkotten svårt lidande, så svårt att den till slut dog. Rätten var helt enig om att bara ett kännbart bötesstraff inte var tillräckligt för gärningen, utan lade också till en villkorlig dom, för djurplågeri.

Vid bestämningen av påföljden har rätten tagit förmildrande hänsyn till att mannen anmält sig själv hos polisen. Han har också erkänt gärningen, både i rätten och vid tidigare polisförhör. Ett erkännande som har fullt stöd i utredningen kring händelsen. Inte minst genom de bilder och filmer som vittnen tog på plats.

Mannen berättade också att han fått hotfulla brev efter händelsen, och dessutom blivit uthängd på internet, där händelsen diskuterades i kraftiga ordalag. 

Åklagarens vittne berättade att det var två män på platsen, och att någon skrattade. En av männen sparkade något som vittnet först trodde var en boll, men såg sedan att det var en död igelkott. Vittnet såg sedan hur de båda männen fortsatte ner på strandpromenaden, en av dem sparkade något framför sig som om det vore en fotboll och det visade sig vara den andra igelkotten. Grannarna hittade den 200 meter bort längs vägen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa