Nu ska alla tidigare rekord överträffas

12.72 kronor per invånare, en ökning med ofattbara 960 procent. Förra årets insamling till Världens Barn blev en succé för organisationerna i Kinda. I år vill de inte vara sämre.

Kinda kommun 18 september 2019 17:30

– Vi samlade in cirka 126 000 kronor förra året och nu tycker jag att alla Kindabor ska hjälpas åt för att överträffa resultatet. Skolbarnen var otroligt duktiga och numera tror jag att de allra flesta vet att de ska märka sina bidrag med vår kommunkod 0513. Engagemanget är stort i år, så jag är hoppfull, konstaterar kommunsamordnaren Lena Käcker Johansson som tillsammans med föreningen Vänskap över alla gränser ansvarar för insamlingen. 

I och med förra årets resultat fick Kinda, som den kommun som ökat sin insamling allra mest, ta emot Radiohjälpens utmärkelse "Årets Uppstickare". Nu tar Lena Käcker Johansson, och de engagerade föreningarna, ny sats. Under de kommande veckorna, fram till och med 6 oktober, kommer mängder av initiativ att äga rum i Kinda. Röda Korset-föreningen är en av alla aktörer som är med och bidrar. 

– Senast kunde vi skänka 20 000 kronor och under min tid här har vi lyckats att öka resultatet varje år. Nu kommer vi att fokusera på försäljning av barnkläder och leksaker, både här i butiken och på torget i Kisa. Vi kommer att pressa priserna för att på så sätt inte bara hjälpa barn i andra länder, utan även de som har det tufft här i kommunen, berättar Simone Gustavsson, chef för Röda Korsets butik i Kisa.

I år har hon, för Röda Korsets räkning, tagit över ansvaret för insamlingen efter eldsjälen Ingemar Karlsson, som nyligen fick ta emot en guldmedalj för sina bedrifter. Liksom kommunsamordnaren har hon höga mål med årets insamling. 

– Ja, målet är att slå förra året, helt klart, och vi hoppas verkligen att det ska gå hela vägen. Barn ska få vara barn och alla ska ha rätt till skola, kläder, mat och ett tryggt hem. Det är så många som har det svårt runt om i världen och då vill vi så gärna vara med och hjälpa till, konstaterar hon.

Årets upplaga av Radiohjälpens insamling går till 14 olika välgörenhetsprojekt runt om i världen. I Libanons flyktingläger finansieras psykoterapeutiska center för barn. I Uganda jobbar Läkarmissionen för att lotsa gatubarn tillbaka in i samhället. Förutom Röda Korset-föreningen kommer bland annat Svenska Kyrkan, Brokyrkan och Missionskyrkan att genom olika initiativ dra sitt strå till stacken här i Kinda. Som vanligt ger sig även Värgårdsskolans elever ut på Kisas gator, den 4: oktober, med insamlingsbössorna i högsta hugg. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

Ämnen du kan följa