De lyfter fram arkivens bortglömda historier

Ett 20-tal aktörer, lokala som regionala, öppnar tillsammans dörren till arkivens bortglömda historier. På lördag står Kisa bibliotek värd för det regionala samarrangemanget för Arkivens Dag.

Kisa 6 november 2019 22:00

– Tanken är att manifestera ut nyttan och glädjen med våra arkiv. Det är ett slitet uttryck, men de är vårt kollektiva minne och vår källa till det autentiska. Det här är ett sätt att visa vad som faktiskt finns, förklarar Albin Lindqvist, länsarkivarie vid Östergötlands Arkivförbund. 

Vi träffas vid kommunens lokalhistoriska arkiv. Med sig har han Emil Thuresson, kulturhandläggare vid Kinda kommun, och Mia Sandell, verksamhetsutvecklare vid studieförbundet Bilda. Tillsammans representerar de huvudarrangörerna till temadagen den 9:e november som förpassar arkivens både glömda och gömda historier till strålkastarljuset.

– För länets del uppmärksammades Arkivens Dag alltid med ett regionalt samarrangemang i Linköping, men för ungefär sju år sedan beslutade vi att åka ut på turné. Nu kommer de stora arkiven och de regionala aktörerna istället ut till kommunerna så att vi tillsammans gör detta med lokala arkiv- och kulturarvsaktörer, förklarar Lindqvist.

Det största dragplåstret under dagen är mediaprofilen Melker Becker som bland annat kommer att berätta om arbetet bakom sina tv-produktioner. Dessutom ska lokalhistorikern Camilla Smedberg berätta om "Bedrägeriet i Lindshult".

– Det är en spännande berättelse som legat glömd i arkiven i över 100 år, berättar Lindqvist och avslutar:

– Med tanke på det samarbete vi haft i år tror jag att det kommer bli den bästa upplagan av Arkivens Dag hittills.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa