Han fortsätter att lyfta Kisas fasad

Upprustningen av kulturhistoriska Eriksborg återfinns på Anders Lundmarks meritlista. Nu har han satt färg på ytterligare en Kisafastighet, nämligen 1890-talshuset Stahrebo

Kisa 3 december 2019 16:00

Vi träffas i lokalen som en gång var fotoateljé, vars många fönster vetter mot sparbanksbyggnaden mitt emot. Här har Lundmark, genom sitt företag Sveriges Stilbyggare AB, sedan sommaren genomfört omfattande renoveringar. Utåt sett är det fasaden som talar sitt tydliga språk. På insidan, ja där har en helt ny lägenhet tagit form.

– Under åren som gått har jag sett att det finns en bostadsbrist, en efterfrågan och en lokalpatriotism i Kisa, man vill bo här även om man kanske jobbar i Linköping. Det är betydligt svårare att hyra ut verksamhetslokaler, förklarar han. 

 

Hans engagemang på orten spänner sig över nästan två decennier och med köpet av Stahrebo, vars prislapp landade på strax över tre miljoner kronor, utökas hans redan befintliga fastighetsbestånd intill riksvägen och Grönedegatan i Kisa. En central lokalisering med närhet till service och kommunikation, men som påverkas av en hög bullernivå och hård trafik.

– Den stora utmaningen för Kisa är helt klart riksvägen, jag tycker att det skulle ha byggts en förbifart för över 20 år sedan. Vägen i sig själv, som turiststråk till exempel, har stor potential. 

 

Sedan 1999 har han, i flera etapper och för över 15 miljoner kronor, återställt den pampiga byggnaden Eriksborg till sitt forna skick, och upprustningen fortsätter. Nu håller den 130 kvadratmeter stora vinden på att förvandlas till en lägenhetsvåning. Samtidigt har fastighetsägaren planer på att göra om delar av den tidigare optikerlokalen till hyresrätt. Lägg därtill att han äger och förvaltar den forna bryggeribyggnaden intill.

– De här fastigheterna har ett kulturvärde för alla och jag blir glad när de är välskötta. Vissa samlar på gamla bilar, andra på fina smycken. Jag råkar samla på gamla hus, säger han, skrattar till och fortsätter:

– Det är givetvis inte helt gratis att rusta upp såna här byggnader men jag har varit företagare i över 30 år, investerat, sålt och samlat på mig ekonomiska muskler, så när räntan är noll på banken är det här ett bra alternativ.

 

I dagsläget utgör Anders Lundmarks fastigheter ungefär 2 000 kvadratmeter och innehåller 16 färdigställda lägenheter, något som kan öka i framtiden.

– Jag letar inte aktivt efter någon fastighet att köpa, men det finns många fina hus i Kisa som skulle behöva lite kärlek, och jag tar gärna hand om dem.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa