Facket: "Här jobbar hela familjer som mister jobbet"

Beslutet att Glamox läggs ner kom som en chock för de anställda. Ett tungt besked för hela Målilla, ja hela kommunen. "Här jobbar hela familjer som mister jobbet".

Målilla 4 juni 2020 16:26

Det säger IF Metalls ordförande Ulrica Edlund, som kan berätta att Glamox har funnits i Målilla i över 60 år – under olika namn och med olika ägare.

På torsdagen fick hon och kollegorna beskedet att fabriken läggs ner. Samtliga 116 anställda förlorar jobbet.

– Det känns bara helt tomt, säger Ulrica Edlund. Målilla är en fabrik som gått bra och produktiviteten har ökat, medan vi vet att det finns fabriker inom koncernen som inte går så bra.

Så det här kom som en chock?

– Ja, herre Gud. Vi hade ingen aning. Det här hade vi verkligen inte kunnat tänka oss, att det skulle gå så här långt. Utan tittar man bara på vår enhet har vi varit trygga i att den går bra.

Koncernledningen kom till Målilla för att informera de anställda. Representanter från IF Metall och Unionen kallades in på möte, där ledningen med vd Rune E. Marthinussen i spetsen, berättade hur man tänkt och varför.

– Det är en epok som går i graven, säger Ulrica Edlund med tung röst.

Hur reagerade de anställda?

– De är förstås jätteledsna. Glamox har väldigt lojal arbetsstyrka, många har jobbat här länge. Somliga i uppemot 40 år. Här jobbar också hela familjer, så i många fall drabbas inte bara en, utan två, tre och kanske fyra när både mannen och kvinnan och deras barn nu blir av med jobbet. Det känns verkligen jättetufft.

Vet du vad som händer närmast?

– Närmast ska vi få information, det är sagt på tisdag. Förhandlingarna har inte påbörjats än, det blir nästa vecka.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa