KF:s ordförande: Tydligt och viktigt beslut

23 ledamöter röstade för att vägra tidigare ordföranden i kommunstyrelsen ansvarsfrihet. Fyra röstade nej och 16 avstod. "En tydlig majoritet" säger fullmäktiges ordförande Leif Larsson (C).

Vimmerby 16 juni 2020 12:00

Han säger att det var ett viktigt beslut trots att Ingela Nilsson Nachtweij redan avgått och trots att fullmäktige inte har någon avsikt att kräva skadestånd.

– Det vore ytterst konstigt om fullmäktige inte skulle säga bu eller bä om förra årets händelser. Det sker en gång om året. Nu är det gjort och vi kan stänga böckerna för 2019. Det är ett ansvar vi har mot medborgare och väljare, om vi sopat det här under mattan tror jag misstroendet mot politiken ökat, säger Leif Larsson.

 

Ärendet tog en timma och 40 minuter. Bland annat för att ledamöter som suttit i kommunstyrelsen var jäviga och måste bytas ut.

Vänsterpartiets ledamöter var mest ifrågasättande. Mycket på grund av att de ansåg sig har för lite konkreta exempel på problem och brister i ledarskapet. Det fick dem hellre att fria än att fälla när det gällde att vägra ansvarsfrihet.

Oppositionsrådet Helen Nilsson (S) talade längst.

– Man behöver skapa tillit och respekt. Inte minst hos sin tjänstemannaorganisation. Den har tyvärr blivit alltmer rädd och otrygg. Det har lett till konflikter, skitprat och olust, sa hon bland annat.

 

Erik Paulsson (C) gav en liknande bild.

– De tendenser jag såg i maj hade rustat till paniknivå i augusti.

Moderaternas Marie Nicholson hänvisade till den oberoende granskningen.

– Den kommer fram till att krisen beror på den tidigare KSO:s handlande och bristande ledarskap. Därför står vi bakom presidiets förslag.

 

Så blev också beslutet. 

Inte ens hälften av fullmäktiges totala antal stod bakom det. Hur ser du på det?

– Det är ändå en klar majoritet av de 43 som deltog. Det är så demokratin fungerar och jag ser inget konstigt i att centergruppen valde att avstå på den här punkten. Det handlar om en partikamrat med en stark ställning i valet, säger Leif Larsson.

 

Varför valde ni att avstå ?

– Vi ville ha en enad ståndpunkt. Särskilt för att kunna sätta punkt och jobba framåt. Det finns så klart olika viljor, men det här var det enda som alla kunde kände sig bekväma med och det behövs för att vi ska kunna jobba vidare tillsammans och lägga det här bakom oss nu och jobba för Vimmerbys utveckling. Det är det alla vill, säger Lars Sandberg, talesperson för centergruppen.

Ingela Nilsson Nachtweij hänvisar i ett mail till de svar hon sen tidigare lämnat till fullmäktiges presidium.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa