Nu är teststationen i Vimmerby igång

Det blev en lugn start när teststationen för Covid-19 öppnade i Vimmerby. Bara enstaka besökare kom under fredagsförmiddagen.

Vimmerby 27 juni 2020 16:00

– Det är vanligt att det är lugnt några dagar, sen kommer puckeln. Men jag har hört att det varit mycket folk i de orter där testerna lämnas ut hos apoteken, säger Alex Stendahl, vd för företaget Infosolution som lämnar ut självtesterna i Vimmerby.

Stationen är en del i Region Kalmars utökade testning av covid 19 som presenterades tidigare i veckan. Avsikten är att alla, även tillfälliga besökare i Vimmerby, ska kunna hämta ett test.

– Alla ska kunna testa sig, enligt vad jag förstått. Men man måste gå in på 1177.se där finns ett erbjudande från regionen till alla och där kan man skapa sin remiss, säger Alex Stendahl.

 

Han ser helst att patienterna kommer i bil till teststationen.

– Den är byggd som en "drive true", då sitter man kvar i bilen och gör sitt test. Det funkar att komma gåendes eller med cykel också.

Själva provet tar patienten själv med utrustningen som lämnas ut av personalen på stationen.

– Det är ingen vårdpersonal på plats, utan man sitter i bilen eller går undan och petar med topsen i näsan, inte till bakhuvudet, men till mandlarna. Det är lite obehagligt, men helt ofarligt, beskriver han.

När det är gjort lämnas provröret tillbaka och två - tre dagar senare finns resultat på 1177.

 

Det kostar inget att göra provet.

– Allting är bekostat av Folkhälsomyndigheten för folkhälsan i stort, säger han.

Regionens mål är att uppemot 5 000 tester ska genomföras per vecka i länet. 

Vimmerbystationen kommer åtminstone att vara kvar till augusti.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Ämnen du kan följa