Niklas Persson är vinnaren av Novemberkåsan 2023

Niklas Persson fick äntligen vinna Novemberkåsan.
Niklas Persson fick äntligen vinna Novemberkåsan.

Äntligen, äntligen, äntligen. Efter tre andraplaceringar fick Niklas Persson till sist stå som segrare i Novemberkåsan. "Det är det största jag gjort", säger Persson kort inpå målgången.

Enduro 19 november 2023 02:02

Det var en rafflande tillställning hela vägen i årets upplaga av Novemberkåsan. Niklas Persson (Karlskoga EK) och Albin Elowson (FMCK Skövde) hade en hård kamp och följde varandra i princip från start till mål. 

Under resans gång var skillnaden mellan duon så liten som fem (!) sekunder. Inför den näst sista sträckan ledde Persson över Elowson med cirka 90 sekunder. Men sen gick det tungt för Persson och inför sistasträckan hade ledningen minskat till endast 30 sekunder. 

undefined
Niklas Persson var snabbast av alla i spåret.

Men så. Till slut. Efter att ha kämpat, längtat och placerat sig tvåa i tre Novemberkåsor stod Niklas Persson till slut på rampen vid depån som segrare av Novemberkåsan 2023, detta med en marginal på 40.36 sekunder. Det var en helt slutkörd Persson som mötte media kort inpå segern.

– Ska du vinna Kåsan är det allt du har. Det är igenom vägen och ut på andra sidan som gäller, det är bara så. Jag är helt trasig. När du till slut kan slappna av känner man bara... Ja, jag vet inte, säger Persson ihopsjunken i en stol i sitt tält i depån. 

Han fick stora magproblem med ett varv kvar av tävlingen och beskriver det hela som ett mentalt krig. Inför den sista sträckan är minnesbilden suddig. 

– Jag minns typ inte vad jag gjorde ens, det var nog där på andra sidan väggen... Sjukt. 

undefined
Niklas Persson var helt slutkörd vid depån efter sistasträckan.

Vad betyder den här segern för dig? 

– Det är det största jag gjort, säger Persson samtidigt som han kämpar med att hålla tillbaka tårarna. 

Efter flera pallplatser är det såklart en extra lättnad att till sist få känna segerns sötma.

– Jag tror det är ett kvitto på att man vägrar ge upp och tro på det. 

Kanske svårt att tänkta på något firande nu, men vad är planerna?

– Det känns som att jag vill gå under isen i en vecka... Ligga i sängen och bara vila... Nej, satan vad gött. Det är helt sjukt. 

Niklas Persson körde in på sluttiden 7:49:18. Elowsons tid blev 7:49:58. 

undefined
Stor respekt mellan Niklas Persson och Albin Elowson.

Andraplacerade Albin Elowson har vunnit Novemberkåsan flera gånger tidigare. Bland annat i fjol före just Niklas Persson. Elowson var storsint framför åskådarna på plats och sa att han unnade Persson en Kåsa-seger. 

På tredje plats i årets Kåsa hamnade finländaren Eemil Pohjola. Han var aldrig riktigt nära toppduon och gick i mål 32 minuter och 56 sekunder efter Elowson. 

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa