Dackarna vann stort i första SM-finalmatchen

Dackarna har skaffat sig ett utmärkt läge för att ha hem SM-guldet. I den första finalmatchen hemma mot Smederna blev det en klar seger med 53–37.

Speedway 5 oktober 2021 21:22

I semifinalen mot Västervik förra tisdagen fick starten skjutas fram med två och en halv timme. Riktigt så blev det inte den här tisdagen, när den första SM-finalen mellan Dackarna och Smederna skulle äga rum. Starten blev visserligen framskjuten igen – men "bara" med en halvtimme.

Regnet hade slutat falla över Skrotfrag Arena i Målilla strax efter 18-tiden och förutsättningarna såg bättre ut.

19:30 blev det äntligen start. Att det är två jämna lag som gör upp om guldet märktes direkt. Kvällens tre första heat slutade 3–3, där det mest anmärkningsvärda var att Ricky Kling körde in tejpen i det tredje heatet. Han uteslöts och in kastades istället Avon van Dyck. Den unge talangen gjorde det bra och höll Johannes Stark bakom sig i kampen om tredjeplatsen. Jason Doyle fick dock ge sig i kampen mot Pontus Aspgren om heatsegern.

I det fjärde heatet var det dags för hemmapubliken att jubla. Jacob Thorssell och Rasmus Jensen gick ut och gjorde (nästan) som de alltid brukar; tog en femetta. I det läget hade Dackarna ledningen med 14–10.

Jason Doyle revanscherade sig därefter när han tog en heatseger framför Smedernas Michael Jepsen Jensen och Andzejs Lebedevs.

I den sjätte heatet blev nog de flesta väldigt överraskade. Aspgren tog starten före både Maciej Janowski och Tai Woffinden och kontrollerade hem segern. Ännu mer överraskande var att Johannes Stark lyckades köra om Woffinden och knipa en poäng, vilket gav Smederna 4–2 i heatet.

Woffinden fortsatte att ha det tufft. I det åttonde heatet blev han återigen sist. Engelsmannen hade inte alls samma fart som han annars brukar ha. Som tur var för Dackarnas del så vann Maciej Janowski heatet och höll hemmalagets ledning med två poäng (25–23).

I det nionde heatet hade firma Thorssell/Jensen ett drömläge för att ta en ny femetta. Men på det näst sista varvet släppte Jensen innerspåret – och in dök Jepsen Jensen i Smederna. Thorssell höll undan och Dackarna kunde åtminstone glädjas åt en 4–2-seger i det sista heatet innan paus.

Jensen gjorde inte om samma misstag. Han flög fram i starten i det tionde heatet och tog en överlägsen seger. Woffinden lyckades inte hänga på utan blev passerad av Gleb Chugunov i början på det första varvet. Woffinden klarade av att hålla Lebedevs bakom sig och säkra en poäng.

Direkt därpå blev det ytterligare en mycket viktig 4–2-seger för Dackarna. Fenomenale Jason Doyle var snabbare än Aspgren i starten och kunde bara lugnt och säkert köra hem heatsegern. Ricky Kling stod för en fin prestation när han tryckte sig förbi Stark i mitten på heatet.

Jacob Thorssell och Maciej Janowskis strålande körning satte dem i ett femett-läge i heat tolv – och duon och körde in lagets andra 5–1-seger för kvällen. Ställningen i matchen var vid det läget 42–30 och Målillaget hade säkrat minst oavgjort inför de tre sista heaten.

Men oavgjort skulle det inte bli. Smederna toppade för fullt i nomineringsheaten och laddade på med allt de hade, vilket gav resultat. Kacper Woryna och Aspgren ordnade 4–2 för bortalaget i heat 13.

När det 14:e heatet summerades var det Thorssell som var först. Jensen slutade trea och Dackarna hade därmed segern klar. Frågan var bara hur stor segermarginalen skulle bli. Den blev till slut 16 poäng stor, efter att Dackarna tagit en femetta i det sista heatet och vunnit matchen med 53–37.

Returen körs i Eskilstuna ikväll (onsdag). 

DACKARNA-SMEDERNA 53–37

Dackarnas poäng: 1) Tai Woffinden: 5, 2) Maciej Janowski: 11, 3) Jacob Thorssell: 12, 4) Rasmus Jensen: 10, 5) Jason Doyle: 13, 6) Ricky Kling: 1, 7) Avon van Dyck: 1.

Smedernas poäng: 1) Kacper Woryna: 11, 2) Gleb Chugunov: 3, 3) Andzejs Lebedevs: 5, 4) Michael Jepsen Jensen: 5, 5) Pontus Aspgren: 12, 6) Johannes Stark: 1, 7) Joel Kling: 0.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa